Ukrajinská armáda údajně odřízla Doněck od zbytku území kontrolovaného separatisty

Ukrajinská armáda vytlačila ozbrojené proruské separatisty z pásma spojujícího Doněckou a Luhanskou oblast. Uzavřela tak obklíčení Doněcku a okolí. Oznámil to mluvčí ukrajinské Rady národní obrany Andrej Lysenko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničený tank proruských separatistů u města Lysyčansk v luhanském regionu

Zničený tank proruských separatistů u města Lysyčansk v luhanském regionu | Foto: Dmitry Lovetsky | Zdroj: ČTK

Lysenko také obvinil Moskvu z toho, že se ruské vrtulníky a ozbrojené skupiny snaží překračovat ukrajinskou hranici. Množí se prý také případy ostřelování ukrajinských jednotek z ruské strany hranice.

Plukovník Andrej Lysenko uvádí čerstvý případ, kdy se skupina mužů, které Ukrajinci označují za teroristy, snažila překročit ukrajinskou hranici s Ruskou federací. Pohraniční policie jim v tom ale zabránila, část útočníků vyřadila z boje a ostatní zahnala zpět do Ruska.

Pohraničníci jsou podle Lysenka také terčem ostřelování z ruské strany hranice. Střely z raketometu Grad ohrožovaly například posádku na letišti v Luhansku.

Ukrajinské armádě se podařilo dobýt dvě městečka v pásu spojujícím luhanskou a doněckou oblast. Území obsazené povstalci tak rozdělila na dvě části.

Mluvčí ukrajinské Rady národní obrany Andrej Lisenko | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme