Útoků z nenávisti je v Česku mnohem víc, než ukazují policejní záznamy

Lidé, kteří například vyznávají jinou víru, jsou zdravotně postižení nebo se hlásí k jiné sexuální orientaci, se často stávají terčem útoků. Ročně je v Česku zhruba 200 až 300 zločinů z nenávisti, jak uvádí nevládní organizace In IUSTITIA. Podrobné statistiky, například násilí proti homosexuálům, se ale běžně nevedou. Tuzemskou praxi kritizují neziskové organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexuálové (ilustrační foto)

homosexuálové (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Když se v minulosti vydal Prahou pestrobarevný průvod gayů a leseb Prague Pride, mnohdy se to neobešlo bez protestů přihlížejících lidí. Hlasitě pokřikovali na účastníky pochodu.

„Když jsem byla poprvé v Brně, házeli po nás i vajíčka, pak tam vyváděli pánbíčkáři, ale jinak v pohodě,“ vzpomíná jedna z účastnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoky z nenávisti se zajímala reportérka Petra Benešová

Desetinu homosexuálů v Česku někdo fyzicky napadl, jak ukázal nedávný výzkum Univerzity Palackého v Olomouci. Policejní čísla jsou mnohem nižší. Za loňský rok bylo devět pokusů nebo trestných činů, kdy se někdo zaměřil přímo na lidi s jinou sexuální orientací. Jednalo se převážně o úmyslné ublížení na zdraví nebo vydírání.

„Útoky z nenávisti jsou pro Českou republiku problém. Je nutné spojit síly, aby policie a neziskový sektor spolupracovaly především na tom, aby se monitorovaly tyto případy, aby se lidé motivovali k tomu, aby oznamovali svoje napadení policii,“ říká Klára Kalibová, zakladatelka organizace In IUSTITIA, která pomáhá obětem násilí motivovaného předsudky.

Podle ní lidé mnohdy neoznamují útoky z nenávisti, protože se bojí pomsty pachatele, nedůvěřují soudům nebo mají špatné zkušenosti s policií.

„Trestné činy z nenávisti se v České republice sledují jako takzvaná extremistická trestná činnost, nebo trestná činnost s předsudečnou motivací. Sledují se u nás v zásadě pohnutky nenávisti k rase, národu, etnické skupině nebo náboženství,“ dodává Kalibová.

Pravá příčina útoku se mnohdy nezjistí

Nesledují se prý útoky motivované homofobií, věkem nebo zdravotním stavem. Policisté sami od sebe statistiky zločinů z nenávisti nevedou.

„Policie vede statistické údaje například na jednotlivé trestné činy a dále vede statistiky týkající se přímo předmětu zájmu pachatele,“ uvádí mluvčí policejního prezidia Petra Strašilová.

Přesnou analýzu nelze vypracovat, protože policie často pravou příčinu útoku nezjistí. Například někteří homosexuálové se údajně stydí za svou orientaci, proto ji při výslechu nepřiznají.

Organizace In IUSTITIA uvádí, že v Česku jsou prokazatelně každý rok až tři stovky zločinů z nenávisti. Jsou to útoky kvůli víře nebo původu. Skutečná čísla ale mohou být podle této organizace až desetkrát vyšší.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme