V centru Kutné Hory hrají na piano turisté i místní

Kutná Hora se připojila k celorepublikové akci Piana na ulici. Pražskému kavárníkovi Ondřeji Kobzovi se je zatím podařilo rozšířit do více než třiceti měst. Pro mnohé se možnost zahrát si na veřejnosti stala nevšední atrakcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piana na ulici přitahují pozornost dětí i dospělých

Piana na ulici přitahují pozornost dětí i dospělých | Foto: oficiální Facebook Piana na ulici

S nápadem umístit hudební nástroj na Palackého náměstí v Kutné Hoře přišla minulý rok studentka Zuzana Žáčková.

„Profesorka na dějinách umění mi položila otázku, jak bych zlepšila veřejný prostor u nás. Po pár minutách přemýšlení mě napadlo dát sem také piano,“ řekla. Nápad, na který ji přivedla právě činnost Ondřeje Kobzy, realizovali letos s červenci.

Uvítal to i jeden z příležitostných hudebníků Tomáš Lebeda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na názory na nové piano se v Kutné Hoře ptal Michal Trnka

„Když se člověk podívá do zahraničí, kde to hraní na ulici je mnohem běžnější věc, tak je to něco, co k městu tohoto typu patří,“ vysvětlil svůj názor. Podle něj by Kutná Hora, která je na seznamu UNESCO, měla mířit především na turisty.

U kutnohorského piana se kromě nich ale zastavují i místní. Pro někoho přesto hudební nástroj v ulicích nepředstavuje příjemné rozptýlení, ale zdroj hluku.

V Kladně proto někdo do nástroje nastříkal montážní pěnu, v Mladé Boleslavi vandalové zase u piana poničili kladívkový mechanismus. Oba nástroje chce Ondřej Kobza co nejdříve vyměnit za funkční.

Jiné piano budou pravděpodobně muset umístit i v Kutné Hoře. Do toho stávajícího nejspíš natekla voda a je částečně poškozené a rozladěné.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme