Kritizovaná pravidla pro výběr soudních funkcionářů se zatím měnit nebudou

Ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková se s viceprezidentem Soudcovské unie Tomášem Novosadem dohodla na tom, že se nová pravidla pro výběr předsedů a místoředsedů soudů menit nebudou. Právě unie nová pravidla kritizovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Soudcům také vadilo, že je s nimi ministryně předem neprojednala. Novosad se ale dnes s Válkovou dohodl, že směrnici zatím měnit nemusí.

„Do konce roku budeme sledovat výběrová řízení, která se budou konat podle nové instrukce. Pak po Novém roce bychom zhodnotili stav a případně bychom přistoupili k určitým změnám, pokud to bude třeba,“ uvádí Novosad.

Dřív si mohl předseda soudu vybrat své nejbližší spolupracovníky podle svého uvážení. Teď platí nové pokyny a výběrové řízení se musí vypsat i na post místopředsedy, což se soudcům nelíbí.

Za jeden z nejvážnějších nedostatků považují soudci to, že nová pravidla umožnila opakované mandáty, což už dříve zakázal Ústavní soud.

Podle Válkové by měla nová pravidla zajistit zejména to, aby členové výběrové komise dostali včas všechny potřebné podklady ke kandidátům.

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme