Transparency International žádá Sobotkovu vládu, aby ochránila státní majetek

Nezisková organizace Transparency International se obrací na premiéra a ministry zdravotnictví a zemědělství. V otevřeném dopise je žádá, aby zabránili miliardovým škodám a ochránili státní majetek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

Velké škody podle právničky Transparency International Radky Pavlišové hrozí především v kauze restituce pozemků státního kojeneckého ústavu v Praze-Krči.

„My chceme, aby tato kauza nebyla zapomenuta, a chceme, aby využili všech zákonných prostředků k tomu, aby zabránili dalším hrozícím škodám a eliminovali škody již vzniklé. To znamená, aby maximálně spolupracovali s policií, aby nechali přezkoumat ostatní restituční nároky, protože se domníváme, že to nemusí být ojedinělý případ,“ uvádí Pavlišová.

Státní pozemky si nárokuje dědička ze závěti, nikoli pokrevní příbuzná předchozího majitele.

Státní majetek může být podle právníka neziskové organizace Petra Leyera zneužit třeba i v Nemocnici Na Homolce. Problémy, kvůli kterým je bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý ve vazbě, prý trvají dál.

„Vůbec nevidíme důvod, proč by si měla příspěvková organizace ministerstva zřizovat soukromé společnosti pro nakupování zdravotnického materiálu a podobně. Podle mě by to mělo být integrální součástí příspěvkové organizace a měla by si to dělat vlastními zaměstnanci,“ domnívá se Leyer.

Největší problém je podle Transparency International v nedostatečné kontrole nemocnice ze strany ministerstva zdravotnictví.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme