Zemědělci na Pardubicku mluví o lepší sklizni než v předchozích letech

Letošní sklizeň bude v Pardubickém kraji lepší než v loňském roce. Zemědělci skoro sklidili ozimý ječmen a ze tří čtvrtin mají pod střechou také řepku. Výnosy budou s největší pravděpodobností vyšší než v předchozích dvou letech, a to u všech obilovin s výjimkou žita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn (ilustrační foto)

Kombajn (ilustrační foto) | Foto: Daniel Burda | Zdroj: Český rozhlas

S prodejem zatím zemědělci nespěchají a vyčkávají, jak sklizeň dopadne. Dosud není známá kvalita obilí, která se stanovuje až při přejímce.

Podle zemědělců to ale vypadá na lepší rok. I když bylo na začátku málo srážek, tak plodiny suchem nijak výrazněji neutrpěly.

Žně na Svitavsku zastavil na většině polí déšť

Sklizeň obilovin na Svitavsku se zastavila. Pole jsou po dešti mokrá, kombajny do nich vjet nemohou. Tamní zemědělci mají zatím v sýpkách třicet procent letošní úrody.

Ředitel Agrární komory Josef Gracias řekl, že kromě ozimé pšenice a jarních obilovin musí sklidit i řepku.

„Nejdále sklizeň pokročila na Moravskotřebovsku a Litomyšlsku. Naopak ve výše položených oblastech Poličska a Bysterska zahájíme hlavní sklizeň koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne.“

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme