Česku masivní šíření eboly nehrozí, přesto má ministerstvo zdravotnictví krizový plán

Riziko nákazy smrtícím virem ebola, který v současné době zabíjí hlavně v západní Africe, je v Česku minimální. Žádný případ nemocného člověka tady zatím není a nikdy nebyl. Informoval o tom hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola (ilustrační foto)

Ebola (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Jediné, co hrozí, je možné individuální zavlečení jednotlivého případu, ohrožení přímých kontaktů v případě zdravotnických pracovníků při návratu nebo přijetí někoho, kdo byl v oblasti a v kontaktu, ať už jako cestovatel, nebo pracovník humanitárních organizací,“ říká Valenta.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje o viru informační letáky, které budou hlavně na letištích a nádražích. Měly by být k dispozici během tohoto týdne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích eboly pro Česko mluvil náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik Vladimír Valenta

Pro případ zavlečení nákazy má ministerstvo s hygieniky přesně vypracováno, jak by se zdravotníci o nemocné postarali a jaká bezpečnostní opatření musejí splňovat.

„Je to ustanovení epidemiologických týmů, které by vyjížděly na dané místo. Nejvíce předpokládaným místem, kde by se mohl případ vyskytnout, je letiště v Praze, případně jakékoli zdravotnické zařízení, kam by člověk přicházel,“ uvádí Valenta.

USA vyšlou do západní Afriky postižené virem ebola 50 zdravotnických expertů

Číst článek

Podle něj jsou dané přesné postupy, jak by vypadalo šetření a rozhodování o tom, jestli je třeba pacienta izolovat na infekčním oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

„V současné době máme připravené dva bioboxy, to znamená uzavřené prostory, ve kterých by pacienti byli eventuálně umístěni. Pro izolace kontaktů nebo podezření s nevyjádřenými klinickými příznaky máme dalších osm lůžek na izolačních boxech. Další lůžko ještě na jednotce intenzivní péče,“ vypočítává primářka infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Lékaři používají také speciální obleky a rukavice. Nemoc se přenáší tělními tekutinami nakaženého. Projevuje se horečkami, bolestmi, v konečné fázi je vnitřní i vnější krvácení. Na ebolu není lék, léčí se jen příznaky.

Před několika dny varovalo ministerstvo zahraničí před cestami do oblastí západní Afriky, kde zuří epidemie. Lidé by neměli jezdit hlavně do Guineje, Sierry Leone a Libérie. Ebolou je podle Světové zdravotnické organizace nyní nakaženo více než 1600 lidí, zemřelo už téměř 900 nemocných.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme