Jedinečnou atmosféru a zajímavosti o zvířatech nabízejí noční prohlídky v pražské zoo

Pražská zoo pořádá v pátek a sobotu speciální noční prohlídky. Na nich se návštěvníci například dozvědí, že lední medvěd není bílý, žirafa spí jen dvacet minut denně nebo že lama je velmi nebezpečné zvíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční prohlídka v pražské ZOO

Noční prohlídka v pražské ZOO | Foto: Tomáš Adamec

Dvouhodinovou procházkou po noční zoologické zahradě provází Petra Voráčková. Sama studuje na přírodovědné fakultě zoologii a díky tomu se návštěvníci dozvědí věci, o kterých dosud neměli ani tušení.

Třeba že lama je přebornice v plivání. Takový zásah ale není jen drobná nepříjemnost. Lama jako přežvýkavec totiž neplive sliny.

„To, co plive, nejsou sliny, ale natrávená potrava z předžaludku. Určitě to nebude nic příjemného a nebude to příjemně vonět. Taková lama dokáže plivnout i na vzdálenost pěti metrů,“ říká průvodkyně Petra.

Noční návštěva by podle ní neměla zvířata rušit. „Já se na ně budu snažit minimálně svítit. Některá ale mají naopak noční aktivitu, takže je rušit nebudeme,“ domnívá se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noční prohlídky se zúčastnila i redaktorka Veronika Neprašová

Procházka noční zoo je takovou malou bojovkou, a to nejen pro malé návštěvníky. Lidé chodí mezi výběhy a pavilóny ve tmě, každou chvíli k nim dolehnou podivné vůně a zvuky. Skoro to vypadá, že zdejší zvířata holdují nočním procházkám po okolí svého výběhu.

„Jeden gepard právě přeskočil tento plot a dostal se mezi návštěvníky. Neutíkal ale a zůstal na místě, kam si pro něj došel ošetřovatel,“ vypráví historku Petra.

Noční prohlídka v pražské ZOO | Foto: Tomáš Adamec

U pavilónu velkých savců se za sklem rýsují siluety odpočívajících slonů. Během noční prohlídky jsou právě vidět spíš jen obrysy, popřípadě lesknoucí se oči. Ve dne si je návštěvníci určitě prohlédnou lépe. V noci se jim zase více nahlíží do jejich skutečného zvířecího soukromí.

„Žirafám stačí ke spánku asi dvacet minut denně, které si ještě rozdělí do několika intervalů,“ říká v pavilonu žiraf Petra.

Noční prohlídka v pražské ZOO | Foto: Tomáš Adamec

A asi nejzajímavější informaci si průvodkyně nechala na závěr u výběhu tvrdě spících ledních medvědů: „Aby do sebe nasálal vůbec nějaké teplo, proto má lední medvěd černou kůži. Ta jeho srst je ve skutečnosti průhledná. A nám se při odrazu světla jeví jako bílá.“

Jedinečná atmosféra v kombinaci s informacemi, které se jen tak někde návštěvníci nedozví, nadchly bez výjimky všechny účastníky noční prohlídky. Včetně nejstaršího člena expedice Míly a nejmladší školačky Rebeky. „Každá zpráva byla v podstatě zajímavá a dobrá,“ hodnotí Míla. „Mně se nejvíc líbily žirafy a zebry,“ přidala Rebeka.

Zažít noční zoo můžete v létě každý pátek a sobotu. Na prohlídku je ale třeba se předem objednat.

Noční prohlídka v pražské ZOO | Foto: Tomáš Adamec

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme