Strach a výhrůžky. Svatbu židovky a muslima v Izraeli narušovali extremisté

Asi 200 židovských extremistů protestovalo v Izraeli proti sňatku židovky a muslima přímo před svatebním sálem. Novomanželé Morel Malkaová a Mahmúd Mansúr žádali soud, aby plánovaný protest proti jejich svatbě zakázal. Soudce jim ale nevyhověl, a demonstranti tak soukromou veselku narušovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti sňatku Morel a Mahmúda protestovalo asi 200 židovských extremistů

Proti sňatku Morel a Mahmúda protestovalo asi 200 židovských extremistů | Zdroj: Reuters

Židovka Morel kvůli sňatku s Mahmúdem konvertovala k islámu. Smíšená manželství mezi lidmi z různých náboženských komunit jsou totiž na Blízkém východě vyloučená.

Napětí kolem svatby konvertované židovky a muslima ale souvisí také se současným konfliktem mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás v Gaze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice smíšených sňatků na Blízkém východě mluvil tamní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Vztahy mezi židovskou většinou a muslimskou palestinskou komunitou v Izraeli se při konfliktu výrazně zhoršily a upozorňují na to i mnozí Izraelci.

Morel i Mahmúd říkají, že jsou spolu už pět let, ale že telefonické výhrůžky smrtí, slovní napadání a invektivy na internetu zažili prý až v posledních několika týdnech.

Za protestem, který se uskutečnil před svatební síní, stojí hnutí Lehava, což je hebrejský akronym pro bránění asimilaci ve Svaté zemi. Je to extremistické hnutí, které se staví proti „špinění“ židovské krve v Izraeli a mnozí Izraelci ho označují za židovsky-rasistické.

Oba novomanželé se ale svěřili, že vedle výhružných telefonátů mají také mnoho ohlasů, které jim vyjadřují podporu. Vedle demonstrace extremistů se také konala menší protestní akce právě přiznivců smíšených sňatků.

Svatba židovky (která konvertovala k islámu) a muslima měla ale i své příznivce | Foto: Reuters

Veřejnost podle nich nemá právo zasahovat do soukromého života dvojic, jako jsou Morel a Mahmúd.

Nový izraelský prezident Reuven Rivlin na svém facebookovém profilu napsal, že lidé sice z tohoto smíšeného sňatku nemusí být nadšeni, ale že to musí respektovat jako soukromé rozhodnutí snoubenců. Jakýkoli protest veřejnosti proti jejich svatbě podle Rivlina odkopává základy demokratického Izraele.

Konverze k jinému náboženství je v podstatě jediný způsob, jak se v Izraeli můžou smíšené páry vzít. Další možností je sňatek v zámoří, který pak musí potvrdit izraelské úřady.

Nevěsta Morel Malkaová a ženich Mahmúd Mansúr | Foto: Reuters

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme