Nový turecký prezident Recep Tayip Erdogan slibuje zemi novou éru

Turecko má nového prezidenta. Stal se jím hned v prvním kole voleb dosavadní premiér Recep Tayip Erdogan. Voličům vzkazuje, že staré problémy mají zůstat ve starém Turecku a že chce zahájit novou éru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Recep Tayip Erdogan se svojí ženou Eminou zdraví své fanoušky po svém vítězství v turecké historicky první přímé volbě prezidenta

Turecký premiér Recep Tayip Erdogan se svojí ženou Eminou zdraví své fanoušky po svém vítězství v turecké historicky první přímé volbě prezidenta | Zdroj: Reuters

Dlouholetý expremiér Turecka a nově zvolený prezident Recep Tayip Erdogan prohlásil ve svém projevu včera večer, že bude prezidentem všech 77 milionů Turků.

Dnešek je pak podle něj historickým dnem, kdy Erdogan zahájí novou éru, staré Turecko nechá za sebou a nebude se k němu vracet.

„Bratři, říkám to z celého srdce: měli bychom začít sociální smíření v Turecku. Nechme staré diskuse ve starém Turecku. Nechme napětí, kulturu konfliktů a virtuálních problémů ve starém Turecku,“ prohlásil Erdogan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historicky první přímou volbu prezidenta v Turecku shrnuje Martin Ježek

Prezidentův projev po zvolení je hodnocen jako spíše smířlivý, i když v televizním přenosu vypadal plamenně.

Podle turkologa, diplomata a překladatele Tomáše Laněho je ale Erdoganova konfrontační předvolební kampaň ve velkém rozporu se smířlivým tónem povolebního projevu. Zda bude tato změna stylu trvalá, se podle Laněho teprve v příštích dnech ukáže.

„Jeho autoritářství se už vlastně v praxi projevuje, protože on si podřídil v Turecku v podstatě všecko,“ konkretizuje Tomáš Laně a vyjmenovává:

Recep Tayip Erdogan je šedesátiletý turecký politik, bývalý starosta Istanbulu a v posledních 11 letech premiér Turecka. Je také předsedou Strany spravedlnosti a rozvoje, která má většinu v parlamentu. Včera se stal prvním tureckým prezidentem, zvoleným v přímé volbě.

„Nejprve zúčtoval s armádou, která byla kdysi nejmocnějším elementem Turecka. Tam využil jako spojenců velmi vlivné skupiny kolem klerika Fetullaha Güllena, kterou ovšem potom naopak označil za stát ve státě, když mu zjistila korupční aféru. Změnou zákonů a úpravami ústavy si podřídil soudnictví. Podřídil si policii (…) i audiovizuální média.“

Výsledky volby jsou už potvrzené. Recep Tayip Erdogan tak získal 51,96 procenta hlasů hned v prvním kole historicky první přímé prezidentské volby. Proto je jeho mandát považován za mimořádně silný.

Existují tedy už teď spekulace o tom, že Turecko by se mohlo vydat směrem k politickému prezidentskému systému a že nový prezident by mohl tlačit zemi k určité islamizaci. Vstup do Evropské unie se tak podle Tomáše Laněho stává oboustranně nežádoucím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Erdoganovo vítězství v prezidentských tureckých volbách komentuje turkolog, diplomat a překladatel Tomáš Laně

„Ani Unie z hlediska velikosti a významu Turecka, ani Turecko z hlediska svých rostoucích ambic už o to nemá velký zájem,“ vysvětluje Tomáš Laně.

Společný kandidát dvou největších opozičních stran Ekmeleddin Ihsanoglu získal jen 38,33 procent hlasů. Opozice je podle Tomáše Laněho v Turecku velmi roztříštěná a slabá. „Ekmeleddin Ihsanoglu byl vlastně úlitbou nábožensky smýšlejícímu, konzervativnímu voliči, protože i když se jedná o osobnost sekulární, tak se silným náboženským zázemím,“ dodává.

Na třetím místě skončil Kurd Selahattin Demirtas se ziskem 9,71 procenta. Volební účast dosáhla 73 procent.

Marína Dvořáková, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme