Až to skončí, vrátíme se domů, věří uprchlíci přebývající v kyjevském táboře

Už dva tisíce civilistů zemřely v důsledku bojů mezi proruskými separatisty a ukrajinskými jednotkami na východě země. Řada lidí proto z Donbasu odešla. Uprchlíci, kteří se počítají na statisíce, musí často přebývat v improvizovaných podmínkách. Dokládá to i uprchlický tábor zřízený v prostoru průmyslové zóny v Kyjevě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor v Kyjevě - Vydubichi. Na snímku pan Sergej, který tu bydlí s malým Danielem

Uprchlický tábor v Kyjevě - Vydubichi. Na snímku pan Sergej, který tu bydlí s malým Danielem | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Kyjevská průmyslová zóna se nachází na pravém břehu Dněpru, jen pět stanic metrem od centra metropole.

Tady v jedné z opuštěných továrních hal je přijímací centrum pro lidi, kteří opustili své domovy v Doněcké a Luhanské oblasti. Dnes jich tu žije asi 200, od začátku června jich však tímto centrem prošlo přes 10 tisíc.

Lidé přicházeli a přicházejí různě. Někdo už je v záchytném centru měsíc, někdo třeba jen týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

S obyvateli uprchlického tábora v Kyjevě mluvil zpravodaj ČRo Pavel Novák

Paní Valentina říká, že se už bála v městečku Avdějevka dál zůstat. Stále se někde střílelo. Báli se o děti.

Z Avdějevky je i paní Naděžda, podle níž jsou současné střety bratrovražednou válka. Když jsou proti sobě bratři, nikdy to prý dobře neskončí, říká s tím, že tak už to stojí psáno v Bibli.

Naděžda věří, že se všichni brzy vrátí domů. „Je to přece náš Doněck, naše Avdějevka. Narodili jsme se tam, máme tam práci, naše byty a domy,“ konstatuje.

V uprchlickém centru v továrním hangáru se jeho obyvatelé o chod svého dočasného domova starají sami. Ženy loupou brambory, které jim Kyjevané darovali. Někdo jiný štípe dříví na oheň. Ve službách v kuchyni se střídají podle městeček, ze kterých pocházejí.

Pan Igor Mirskich pracoval v Doněcku jako výpravčí na malé stanici na okraji města. Do Kyjeva utekli se ženou před čtyřmi týdny.

Teď ukazuje ubytovací část hangáru, rozdělenou na uličku mužskou a ženskou. Bydlí se v jakýchsi kójích.

I přes toto prosté zařízení se však dá najít třeba i posilovna nebo prostor s dětskými hračkami.

Složitou životní situaci prožívá pan Sergej. Má na starosti dvou a půl letého synka Daniela. Jeho matka jela do nemocnice, protože na podzim se Danielovi narodí sestřička.

Pan Sergej je na vozíku – po autonehodě nemá obě nohy – je však plný naděje. Doufá, že do konce srpna už budou zpátky v Doněcku.

Podobně mluví většina místních obyvatel – až to všechno skončí a doma bude zase klid, vrátíme se.

Uprchlický tábor v Kyjevě - Vydubichi. Na snímku ubytovací část tábora | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme