Bojovníci Islámského státu dobývají další irácká města. Stovky tisíc lidí před nimi prchají

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius žádá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli situaci v Iráku. Bojovníci Islámského státu se tam zmocnili další trojice měst nedaleko hranic s Kurdistánem. Podle OSN ze svých domovů na severu Iráku muselo uprchnout na dvě stě tisíc lidí. Za jejich ochranu už prosil i papež František.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé prchají před radikály z Islámského státu

Lidé prchají před radikály z Islámského státu | Zdroj: Reuters

"Ze začátku jsme uprchlíkům pomáhali. Nabídli jsme přístřešek třeba lidem z Tel Afaru. Teď jsme na útěku i my," říká jeden z desítek tisíc kurdských jezídů, kteří ze strachu před bojovníky z Islámského státu prchají.

Radikálové už od víkendu podle svého prohlášení dobyli patnáct měst. Svědci je viděli také na mosulské přehradě, která je největší v Iráku. Islamisté tak kontrolují přívod elektřiny pro rozsáhlé území. Navíc by mohli zaplavit mnoho měst, které leží na březích řeky Tigris.

Islámští radikálové postupují i v Sýrii. V noci tam zaútočili na jednu z posledních základen syrské armády na severu země. Při několika sebevražedných útocích a bojích tam zemřelo nejméně 40 lidí.

Americký prezident Barack Obama uvažuje o leteckém zásobování uprchlíků, při kterém by piloti shazovali zásoby potravin. Také by podnikali nálety na úpatí hor. Právě tam drží radikálové své pozice.

Sunnitští extremisté z hnutí Islámský stát na obsazeném území vyhlásili chalífát, ve kterém prosazují přísný výklad islámského práva a islámských zvyklostí.

Irák | Foto: Český rozhlas

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme