Při útoku izraelského letectva na dům policejního šéfa Gazy zemřelo 18 lidí

Izraelská ofenziva v Gaze vstupuje do šestého dne a podle palestinských zdrojů stoupl počet obětí na 159. Letecký útok na dům šéfa policie v Gaze si vyžádal nejméně 18 životů a je tak zatím nejkrvavějším úderem celé ofenzivy. Podle OSN tvoří více než tři čtvrtiny obětí izraelského ostřelování civilisté. Očití svědci z Gazy zpochybňují tvrzení Izraele o cílených útocích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské rakety nadále dopadají na Gazu

Izraelské rakety nadále dopadají na Gazu | Zdroj: Reuters

"Na výzvy OSN k příměří odpověděl Izrael zabitím dalších 15 Palestinců. Tím výzvu Rady bezpečnosti odmítl a my po tomto posledním masakru ujišťujeme, že budeme palestinský národ chránit a izraelské ofenzivě se postavíme," říká mluvčí Hamásu Sámí Abú Zuhrí.

Speciální izraelské komando se mezitím vylodilo v Gaze a podle armádních zdrojů zlikvidovalo odpalovací zařízení raket s dlouhým doletem. V přestřelce s Hamásem utrpělo pět členů komanda zranění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Izraeli a pásmu Gazy sleduje zvláštní zpravodaj Štěpán Macháček

Na izraelské území nadále dopadají rakety z Gazy a tři střely vypálili ozbrojenci na sever země z Libanonu. Jedna vybuchla těsně vedle jedoucího autobusu. Nikdo nebyl zraněn. Zda za těmito útoky stojí také Hamás, nebo šíitské hnutí Hizballáh, se neví.

„Noc v Izraeli byla o něco klidnější než předchozí. V Jeruzalémě byl v podvečer vyhlášen jeden poplach, krátce po něm byla slyšet rána. Zřejmě jak protiraketový štít zlikvidoval střelu, která by mohla dopadnout právě na Jeruzalém,“ říká zvláštní zpravodaj v Izraeli Štěpán Macháček.

V ostatních částech Izraele byly poplachy častější. Tři rakety, odpálené z Gazy, byly protiraketovým systémem zlikvidované nad Tel Avivem.

„Hamás ve své televizi hebrejsky varoval právě před tímto útokem na Tel Aviv. Dokonce uvedl přesný časový údaj,“ dodává Macháček.

Civilisté v Izraeli jsou na ostřelování zvyklí. Ve vyřešení konfliktu nevěří

Číst článek

Konflikt mezi Izraelem a ozbrojenci z hnutí Hamás z pásma Gazy neslábne ani po rostoucím tlaku ze zahraničí. K ukončení nepřátelských akcí a obnovení dialogu vyzvala obě strany už včera například Rada bezpečnosti OSN.

Izraelská armáda naopak varovala, že ofenzívu ještě zesílí. Znovu pak vyzvala Palestince v ohrožených oblastech k evakuaci.

Na počátku současné izraelsko-palestinské krize stál únos a vražda tří izraelských studentů. Následoval únos a upálení šestnáctiletého Palestince.

Podle izraelské policie vraždili v prvním případě příslušníci radikálního hnutí Hamás, v druhém případě židovští extremisté, jejichž motivem byla pravděpodobně pomsta.

Zničené domy v Gaze | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme