Palkovicím hrozí, že přijdou o dotaci na kanalizaci. Problém řeší desítky dalších obcí

Značný rozruch způsobil seznam obcí, kterým hrozí, že budou muset vrátit státní dotace například na novou kanalizaci nebo zateplování budov. V celé republice jde o více než dvě stovky investic za několik miliard korun. Podle ministerstva životního prostředí mají tyto obce chyby v projektech, a i když se nedostatky postupně odstraňují, mnoho žadatelů nakonec nedostane nic. Přímo na ministerstvo si dnes jede pro vysvětlení starosta Palkovic u Frýdku-Místku Radim Bača.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budování kanalizace /ilustrační foto/

Budování kanalizace /ilustrační foto/ | Foto: Jana Huzilová

Nová kanalizace je pro starosty černou můrou. Úkol číslo jedna - sehnat desítky milionů korun. Úkol číslo dvě - vysvětlit lidem, že má smysl vesnici totálně rozkopat.

V Palkovicích se k úkolu číslo dvě ještě ani nedostali. Pracujeme na kanalizaci pět let, máme už stavební povolení a najednou najdeme název obce na černé listině ohrožených, zlobí se lidovecký starosta Radim Bača.

„To víte, byl jsem z toho přešlý, protože najednou se dozvíte, že máte být vyřazeni,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítkám obcí hrozí, že přijdou o státní dotace na investice. O problém se zajímal Martin Knitl

Dnes by se měl od úředníků dozvědět, co udělal špatně. Na budování kanalizace má slíbených téměř 70 milionů korun a variantu, že by z celé akce sešlo kvůli nějakému razítku, si zatím nechce připustit.

„To není dobrý tah. My starostové jsme takoví amatérští stavaři, já jsem třeba zootechnik, další je elektrikář, takže my se tím víceméně protrapujeme. Najednou se dostanete někam na nějaký seznam, černou listinu,“ poznamenává Radim Bača.

Bohužel mnohdy jde více než o jedno razítko, potvrdila seznam ohrožených dotací z operačního programu mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Ne všichni starostové komunikují a další to nemají šanci stihnout.

„Nebo přislíbili, že splní ten termín 31. srpna, aby doložili, že dokážou projekt zrealizovat. A mluvíme i o některých projektech, o kterých již víme, že registrační list, který jim dotaci přislíbil, bude muset být odebrán,“ doplnila Roubíčková.

I tak vypadá zákulisí boje o čerpání a hlavně dočerpání peněz z Evropské unie. Čas je pouze do konce příštího roku a státní úředníci chtějí mít možnost díky rázným škrtům přeposlat peníze jiným žadatelům.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme