U soudu v USA začíná slyšení o budoucnosti zbankrotovaného Detroitu

Ve Spojených státech začíná slyšení o budoucnosti města Detroit. Federální soud vyhodnotí plány města na snížení dluhu a rozhodne, jestli je připravené vystoupit z bankrotu, který vyhlásilo v loni v létě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Detroitu leží na břehu stejnojmenné řeky

Centrum Detroitu leží na břehu stejnojmenné řeky | Foto: Creative Commons License, Barbara Eckstein

Kdysi centrum automobilového průmyslu, dnes nejchudší město ve Spojených státech. Americký Detroit vyhlásil bankrot před více než rokem – kvůli dluhu v hodnotě téměř 400 miliard korun.

Krizový správce Kevyn Orr tehdy uvedl ambiciózní plán. „Chci město dostat z bankrotu do podzimu 2014. To je můj cíl,“ uvedl.

Město za poslední rok přijalo různá úsporná opatření, například se dohodlo s obyvateli na snížení penzí.

Představitelé Detroitu se také zaměřili na bezpečnostní situaci ve městě, aby si udrželi rezidenty a do rozpočtu proudily peníze z místních poplatků.

Ještě loni například nefungovala téměř polovina pouličního osvětlení a kriminalita dosahovala kritické úrovně. Teď ve městě svítí o padesát tisíc lamp víc a novému šéfovi policie se – i s pomocí reorganizace na oddělení – podařilo snížit kriminalitu v ulicích na polovinu.

Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme