Policie obvinila sestru z rumburské nemocnice z vraždy pacientky

Sestru z rumburské nemocnice policie obvinila z vraždy a soud ji následně poslal do vazby. Padesátiletá žena je podezřelá, že je zodpovědná za smrt pacientky. Zdravotnici, kterou už nemocnice propustila, hrozí v případě prokázání viny trest 10 až 18 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumburská nemocnice

Rumburská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Nemocnice zdravotní sestru, na jejíž podezřelé chování upozornili spolupracovníci, nejprve odvolala ze služby a následně po vnitřním vyšetřování propustila a podala na ni trestní oznámení.

„Podala pacientce lék v rozporu s ordinací lékaře,“ vysvětlil na dnešní tiskové konferenci důvod výpovědi ředitel nemocnice Darek Šváb.

Přehrát

00:00 / 00:00

K dění v rumburské nemocnici mluvil předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich

Deník MF Dnes spekuluje, že zdravotní sestra mohla provádět eutanazii – tedy že pomáhala zemřít pacientům, kteří si to přáli.

Šváb k tomu dnes uvedl, že zatím není jisté, zda šlo o nedbalost, eutanazii či úmysl.

Lékař Petr Vondráček, který na dnešní tiskové konferenci v nemocnici také vystoupil, řekl, že pacientka byla ve velmi těžkém stavu, ovšem komplikace, které měla, nebyly obvyklé.

Dodal, že kvůli podezření, že sestra pochybila, se snažil zajistit důkazy, které pak předal nadřízeným. Sám se domnívá, že se ze strany sestry nejednalo o úmysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O okolnostech, za jakých pacientka zemřela, mluvil ředitel Lužické nemocnice a polikliniky Darek Šváb. Hostem vysílání Radiožurnálu byl také lékař Petr Vondráček

K podezřelému úmrtí onkologicky nemocné pacientky došlo na začátku června, konkrétně v noci ze čtvrtka 5. na pátek 6. června, k vedení nemocnice se však informace dostala až v pondělí 9. června. Nemocnice teď vyšetřuje, kde se informace zastavila a kdo za to může.

Vedle toho se podle Švába zabývá i dalšími podezřelými případy z minulosti. Bližší informace nechtěl ředitel říct s ohledem na policejní vyšetřování.

O eutanazii prý nešlo

Pokud sestra dala pacientce léky, aby jí pomohla zemřít, její čin ještě nesplňuje definici eutanázie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další pohled na případ z rumburské nemocnice přidal Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

„U eutanázie musí být splněny tři podmínky - aktivní čin lékaře na aktivní žádost pacienta a u lékaře musí být ještě úmysl zabít. Což tady nebylo splněno, protože to nebyl lékař a nebyla tady žádost,“ upozorňuje Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Byla tady situace, kdy si nějaký člověk myslí, že by pro pacienta bylo bývalo lepší, kdyby už nežil, a proto ho zabil, takže tohle je třeba odmítnout jak právně, tak eticky,“ dodává lékař.

Jednotlivec může selhat vždycky

K případu se vyjádřilo i ministerstvo zdravotnictví, které prý nabídlo vedení nemocnice pomoc.

„Tak, abychom pomohli situaci stabilizovat jednak primárně z hlediska bezpečí pacientů a také vnímáme, že ta situace nemocnici personálně poněkud destabilizuje, tedy bude nás zajímat i řešení této roviny,“ uvedla mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Podezřelých úmrtí v rumburské nemocnici bylo víc. Spekuluje se i o eutanazii

Číst článek

Podle Eduarda Sohlicha, který je předsedou Asociace českých a moravských nemocnic a také ředitelem Nemocnice Hranice, se na základě dosavadních zjištění zatím nedá mluvit o nějakém selhání systému kontroly v nemocnici.

„Určitá míra rizika vždycky existuje, že jednotlivec selže. A tady to vypadá, že selhal jednotlivec,“ poznamenal Sohlich.

Český rozhlas, Simona Bartošová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme