Čeští basketbalisté s Gruzií nikdy neprohráli, teď jí vyzvou v kvalifikaci ME

Čeští basketbalisté vstoupí v 17 hodin do kvalifikace o účast na mistrovství Evropy v příštím roce. Jejich úvodním soupeřem bude na půdě soupeře silná Gruzie. Zkušenost s tímto protivníkem přitom mají čeští hráči ještě poměrně čerstvou a zároveň i hodně příjemnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká basketbalová reprezentace vyráží do boje o ME 2015

Česká basketbalová reprezentace vyráží do boje o ME 2015 | Foto: Michal Jurman

„To bylo jediné jednoduché utkání, které jsme hráli,“ říká Pavel Pumprla.

„Díky skvělému nástupu oni úplně odpadli a ve druhém poločase se zápas jenom dohrával. Kéž by to takhle bylo i teď,“ vzpomíná na vzájemné utkání obou reprezentací na loňském mistrovství Evropy ve Slovinsku tehdy desetibodový střelec Pumrpla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud gruzínský pas nedostane LeBron James, tak se s nimi dá hrát, usmívá se Pavel Pumrpla.

Češi vyhráli téměř přesně před 11 měsíci překvapivě jasně 95:79. Za necelý rok se ale tým soupeře podle Pumprli výrazně proměnil.

„Mají silnější sestavu a Pachulina z NBA, přes kterého hodně hrají. Bude to těžký zápas, ale pokud by se nám ho podařilo vyhrát, tak bychom kvalifikaci skvěle začali.“

Už loni hrálo za Gruzii hned několik hvězd ze zámořské NBA. Letos navíc pokračovala zakavkazská země v trendu získávání naturalizovaných Američanů, jejichž příkladem je třeba i rychlonohý Ricky Hickman.

„To už je vcelku běžná praxe. Pokud gruzínský pas nedostane LeBron James nebo někdo mu podobný, tak se s nimi dá hrát,“ zlehčuje otázku naturalizovaných cizinců v gruzínské reprezentaci Pavel Pumrpla.

K tomu, aby český tým věděl co přesně v Tbilisi hrát, s vůbec nejtěžším soupeřem z kvalifikační skupiny E, mělo posloužit celkem 12 přípravných zápasů. Z nich Češi devět vyhráli.

Důraz v nich kladl trenér Ginzburg hlavně na práci v obraně. A tou by chtěli Češi zlobit i vytáhlé Gruzínce.

Těžkým zápasem v Gruzii vstupují čeští basketbalisté do kvalifikace ME

Číst článek

„Určitě musíme dobře bránit a zdobit by nás měl rychlý přechod do útoku. To by měly být naše základy. Máme atletické hráče, díky kterým můžeme těžit z přechodu z obrany do útoku,“ nabízí recept na úspěšný vstup do kvalifikace mistrovství Evropy rozehrávač Tomáš Satoranský.

Ten doufá, že ani po dnešku se nezmění nic na tom, že čeští basketbalisté ještě nikdy v historii s Gruzií neprohráli.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme