Jihočeský jazzový festival představí i novinku od světoznámého Richarda Bony

Jižní Čechy ožívají jazzem. Přijede světoznámý Richard Bona i mnoho dalších interpretů. Jazzový festival začal dnes v Třeboni, v pátek a sobotu pokračuje v Českých Budějovicích. Ujít si ho nenechají ani jihočeští jazzmani. Právě ti vystoupí na úvod každého večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled na Třeboň z Radniční věže na Masarykově náměstí

Výhled na Třeboň z Radniční věže na Masarykově náměstí | Foto: Romana Kostohryzová

„V Třeboni bude večer otvírat budějovická kapela Bobesh, což je podle mě v současnosti asi nejlepší najazzlá muzika z jižních Čech. Mezinárodní scénu zastupuje Sisa Fehérová se svým kvartetem,“ přibližuje produkční festivalu Jiří Grauer.

Slovenská zpěvačka nabízí jazz s přesahem do soulu a šansonu. Písně jsou melodické a těží z velkého hlasového rozsahu umělkyně.

„Někteří posluchači budou Sisu znát z televize. Je to mladá dívka, která se narodila s obrovským darem špičkového hlasu zajímavé barvy a způsobu chování na pódiu – jako kdyby na pódiu vyrostla,“ říká Grauer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O program třídenního jazzového festivalu na jihu Čech se zajímala redaktorka Romana Lehmannová

Hlavní koncert na třeboňském Masarykově náměstí obstará saxofonista Ian Ritchie, který kolem sebe shromáždil zkušené české muzikanty.

„Na britské scéně se pohybuje 30 let. Spolupracuje s Pink Floyd, s Bobem Geldofem a řadou britských hvězd, které si ho najímají jak na natáčení, tak na velká turné,“ upozorňuje Grauer.

Zítra se jazzový festival přesune do Českých Budějovic. Páteční večer je věnován spíše modernímu jazzu. Vystoupí například americký trumpetista Dave Douglas.

„Přiváží s sebou špičkový kvintet. Předvede tady hudbu ze svých dvou posledních desek, které mají špičkové kritické renomé,“ láká Grauer. „Je to muzika zajímavá, poslouchatelná i pro lidi, kteří současný moderní jazz nemusí,“ dodává.

Piaristické náměstí pak v sobotu rozezní známý baskytarista Richard Bona. „Žije v Americe, pochází z Kamerunu. Je to člověk, který má obrovské přesahy do všech možných typů hudby. Vystupuje na pódiích, v kostele nebo před lidmi od pěti let. Protože pocházel z chudé rodiny, tak se říká, že řadu nástrojů si dokázal vyrobit sám,“ přibližuje Grauer.

Richard Bona v Českých Budějovicích představí zbrusu nový projekt zaměřený na flamencovou hudbu.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme