Iniciátor pián na ulici rozšiřuje repertoár. V Praze se objevily šachovnice

Rozehrát šachovou partii přímo na ulici budou moci ode dneška obyvatelé a návštěvníci Prahy. S nápadem rozmístit speciálně upravené školní lavice na náměstí Míru, do Riegrových sadů a další místa metropole přichází kavárník Ondřej Kobza.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachy

Šachy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na šesti místech Prahy si je možné zahrát šachy přímo na ulici. Po projektu pian se teď objeví na veřejném prostranství šachové stolky.

Jsou vyrobené z betonu nebo starých školních lavic. Objeví na Kampě, v Riegrových sadech, na Karlově náměstí, v Grébovce a na náměstí Míru. A také na Praze 8, tamní úřad o to požádal sám.

Přehrát

00:00 / 00:00

V co přeroste projekt pián ve veřejném prostoru, zjišťoval Michal Trnka

„Protože jsem v tom plánu neviděla Prahu 8, tak jsem si říkala, že by bylo vhodné jít vstříc, nabídnout se tady tomu projektu, takže jsme se do toho pustili a realizujeme stolky i na Praze 8. Zatím je první místo vybrané, to je na Karlínském náměstí, a uvažujeme ještě o dalších místech. Lidé sami mají možnost si říct, kde by se jím takový stolek líbil a kdy by ho chtěli využívat,“ potvrzuje radní Markéta Adamová z TOP 09.

S novým nápadem jak oživit veřejný prostor přichází po roce iniciátor projektu Piana na ulici Ondřej Kobza. Šachové stolky jsou vyrobeny z betonu anebo z bývalých školních lavic, na které je šachovnice nakreslená.

„Podle mě jako u pian nejde o hudbu a u šachových stolků o hru v šachy, ale spíše o setkání lidí. Je to prožitek nějakého jiného typu prostoru, kdy mě baví vytvářet spíše takové pasti ve městě, kde se spolu lidí můžou začít dát bavit,“ vysvětluje Ondřej Kobza.

Úspěšný projekt pouličních pián

Na pouliční piána Ondřeje Kobzy si mohou zájemci zahrát už ve víc než třiceti městech.

Před pár dny rozezněl takové piano v odletové hale pražského letiště Václava Havla jeden z cestujících cizinců. V několika verzích zahraná Beethovenova skladba Pro Elišku má na internetovém videu za necelé dva týdny více než osm a půl milionů zhlédnutí.

Zájem o veřejná piana je ale i v menších městech. Na hudební nástroj umístěný v centru Kutné Hory si příležitostně chodí zahrát i Tomáš Lebeda. Přítomnost nástroje na ulici je podle něj vhodnou součástí turistického ruchu.

Piana v ulicích měst mají ale i své odpůrce. Ti někdy dávají svůj nesouhlas najevo dost nevybíravým způsobem. Kavárník a český propagátor akce Piana do měst Ondřej Kobza to uvádí na příkladu pražského hlavního nádraží.

„Hned druhý den, kdy jsme přivezli křídlo, se tam objevilo lidské lejno rozmazané po celé klaviatuře. Nerozuměli jsme tomu, museli jsme to pak čistit,“ konstatuje Ondřej Kobza.

V Kladně pak někdo do nástroje nastříkal montážní pěnu, v Mladé Boleslavi vandalové zase u piana poničili kladívkový mechanismus.

Nic z toho Ondřeje Kobzu neodradilo od dalších plánů. A k těm teď patří hlavně veřejné šachovnice. Podle ohlasů, které Ondřej má, to vypadá, že speciálně upravených lavic bude rychle přibývat. A to nejenom v Praze.

Michal Trnka, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme