Na zámku Hluboká jsou k vidění díla Alfonse Muchy, od prvotin po slavné plakáty

Alfons Mucha jako začátečník i brilantní autor portrétů slovanských žen. Sto děl na výstavě Alfons Mucha v zrcadle v Zámecké jízdárně na Hluboké vám přiblíží Muchovu tvorbu i její proměny. Mucha se zpočátku živil zakázkami pro buržoazní budovy, operní domy i soukromníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice s názvem Alfons Mucha v zrcadle doby v zámecké jízdárně Alšovy jihočeské galerie na zámku Hluboká

Expozice s názvem Alfons Mucha v zrcadle doby v zámecké jízdárně Alšovy jihočeské galerie na zámku Hluboká | Foto: Jana Matznerová

Na výstavě jsou k vidění i první Muchova díla. Například paravan, který tvořil na zakázku.

„Dokumentuje Alfonse Muchu v sterilních zakázkách doby, kdy objednatelé měli svůj historizující vkus a požadovali po umělcích pompézní akty a velký florální dekor,“ vysvětluje kurátor Patrik Šimon, kde se vzaly květinové motivy, které pak Mucha geniálně rozvinul na svých plakátech.

Na výstavě nechybí známé Muchovy plakáty, je tu také několik obrazů, které zatím nikde veřejně vystavené nebyly.

Jedna celá výstavní stěna je věnovaná portrétům Slovanských žen. „Jsou to i Černohorky a nevěsty z Balkánu. Muchu fascinovalo slovanství v širokém slova smylu,“ připomíná Šimon.

Alfons Maria Mucha (1860– 1939) byl český malíř a designér období secese. Stal se známým díky divadelnímu plakátu Gismonda, který si u něj objednala pařížská herečka Sarah Bernhardtová. Jeho životním dílem je cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej, na kterém pracoval osmnáct let.

Mucha navštívil i Rusko, odkud si přivezl celou řadu dokumentárních fotografií, ze kterých potom těžil pro Slovanskou epopej.

„Ukazuje slovanskou duši, která je složitá a v různých místech rozdílná. Nicméně v tom je to skutečné mistrovství, zachytit v umění emoci. To se podaří málokomu a Alfons Mucha patřil mezi vyvolené,“ dodal kurátor.

Výstava Alfons Mucha v zrcadle doby bude v zámecké jízdárně až do 28. září.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme