Cvikovským loutkohercům se rozpadá zázemí. Do domu zatéká a tvoří se plísně

Amatérský loutkářský soubor ze Cvikova na Českolipsku slaví 65 let své existence. Při té příležitosti uspořádal výstavu, která mapuje jeho historii. K vidění jsou loutky současné i historické, kterým čas na půvabu neubral. Zato na domovské scéně včetně zázemí, ve starém domě u náměstí, se čas podepsal více, než by si loutkáři přáli. Do prostor zatéká střechou, okna se špatně otevírají a loni musel dům na čas uzavřít i statik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova, kde je cvikovská loutková scéna. Na snímku jsou patrné nové trámy

Budova, kde je cvikovská loutková scéna. Na snímku jsou patrné nové trámy | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Podle prvních záznamů, které jsme našli, byla loutková scéna ve Cvikově založena 7. května 1949,“ vzpomíná na začátky loutkového souboru Klubíčko jeho členka Josefína Stehlíková.

„Snažíme se jít dopředu jako ostatní soubory. Nehrajeme už jenom s marionetami, hrajeme i s jinými typy loutek. Nemáme pohádky nahrané na kazetách. Hrajeme živě, s odkrytým voděním, to znamená, že jsme na jevišti s loutkami,“ vysvětluje Stehlíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nevyhovujícím zázemí cvikovských loutkoherců natáčel Tomáš Mařas

Domovská scéna loutkového souboru sice na spadnutí není, ale podmínky v domě nedaleko náměstí ideální také nejsou.

„Je vidět, kde byly udělané opravy a kde jsou nové trámy, a je to z toho důvodu, že tam vznikl havarijní stav. Tady je to jen částečně opravené,“ popisuje nezávislá starostka Cvikova Šárka Jakobi.

Podél překladu je skoro celý nový trám a trámky jsou i pod okny z levé i z pravé strany.

„Protože to bylo za celé ty roky uhnilé. Tady šla málem celá stěna pryč. Vnitřek je nově zrekonstruován, ovšem zatéká střechou. Je tu spousta vlhkých skvrn na stěně i na stropě, ale někde už je to plíseň. Okna se tu neotevírají, protože už mají něco za sebou,“ podotýká starostka Cvikova.

„V loňském roce se vyvalila stěna a loutkáři nemohli zkoušet. Dokonce byl uzavřen celý průchod prostorem. Loňské Cvikovské dny loutek se konaly v listopadu, musely být z havarijních důvodů přesunuty,“ dodává Šárka Jakobi.

Jedny z prvních loutek cvikovského souboru, asi 50. léta minulého století | Foto: Tomáš Mařas

Pomoci by mohly dotace

Podle ní se město snaží situaci vyřešit a získat dotace, ale není to úplně bez komplikací.

„V současné chvíli jsou propojeny tři objekty. Loutková scéna, dům, kde mají nějaké zázemí a dům se samoobsluhou a s byty. Takže v nejbližší době budou tyto prostory odděleny a tím bude mít město možnost získat dotaci na opravu,“ uzavírá cvikovská starostka.

Podle ní může radnice žádat o dotaci tehdy, až bude mít dům, kde je loutková scéna, vlastní popisné číslo.

Jestli se ale o dotace žádat bude, záleží na budoucích cvikovských zastupitelích, kteří vzejdou z letošních komunálních voleb.

Simona Bartošová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme