Dohodnutý klid zbraní mezi hnutím Hamás a Izraelem trvá

Nové pětidenní příměří mezi hnutím Hamás a Izraelem dál trvá. Jeho začátek sice provázely přestřelky, teď je ale v oblasti klid. Obě strany by měly příští týden v Egyptě pokračovat v jednáních o trvalejším klidu zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Rafahu na nejjižnějším konci Pásma Gazy izraelské bomby způsobily zkázu

V Rafahu na nejjižnějším konci Pásma Gazy izraelské bomby způsobily zkázu | Foto: Hatem Ali | Zdroj: ČTK

„Doufáme, že to bude už trvalý mír, že masakr skončí. Naši vyjednavači by měli zůstat v Káhiře tak dlouho, dokud nebudou naše požadavky splněny,“ řekl jeden z obyvatelů Gazy.

Lidé v Izraeli jsou ale skeptičtější. „Dosáhnout dohody bude velmi těžké, ta nejistota už ale musí skončit,“ vyjádřila názor žena z izraelské vesnice v blízkosti Gazy.

Vyjednavači by se měli do Káhiry vrátit v pondělí. Stanoviska obou stran jsou stále velmi odlišná. Izrael trvá na demilitarizaci Gazy, Hamás požaduje ukončení blokády oblasti.

Konflikt mezi Izraelem a Gazou trvá víc než měsíc. Na území Palestinců už zemřelo téměř dva tisíce lidí, většinou civilistů. Izrael hlásí 70 obětí.

Jaromír Marek, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme