Ve Fergusonu klesá napětí, policejní dozor ale zůstává

Napětí mezi obyvateli Fergusonu a pořádkovými silami se zvolna uklidňuje. Středeční demonstrace se už odehrála poklidně a bez zásahu policie. Předtím ale protesty několikrát skončily střety, rabováním a násilnostmi. A to mělo dopad i na život a podnikání obyvatel v bezprostředním sousedství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nočními ulicemi Fergusonu procházeljí policejní hlídky

Nočními ulicemi Fergusonu procházeljí policejní hlídky | Zdroj: Reuters

„Bez spravedlnosti není mír! Spravedlnost pro Mika Browna“, tato hesla rezonují Fergusonem už od 9. srpna. Protesty se sice uklidňují, demonstrace ale pokračují a s nimi i bedlivý policejní dozor – vyztužený posilami jednotek Národní gardy.

To vše dělá z malého dvacetitisícového předměstí St. Louis ostře sledovanou konfliktní zónu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo ve Fergusonu se zpravodajka Lenka Kabrhelová přesvědčila, že napětí mezi obvyateli a pořádkovými silami polevuje a mnozí lidé touží po pozitivním vnímání města veřejností

Stylistka a majitelka kadeřnického salónu Dellena s požadavky demonstrantů souhlasí. I ona si přeje, aby se situace uklidnila a hlavně zlepšila – na prvním místě pak vztahy policie a afroamerické komunity, které by podle ní měly být založené na respektu a důvěře, ne podezření natož pak strachu.

Dellena ale zároveň patří k těm, kterých se protesty dotýkají i jinak než v podobě excesivní policejní síly. Její salon je přímo na West Florrisant Avenue, tedy samém srdci protestů.

Příslušníci NYPD vedou zadrženého protestujícího z demonstrace 20. srpna | Foto: Reuters

Drobní podnikatelé přicházejí o výdělek

„Malý byznys tu má problémy. Běžně tu máme plno zákaznic, teď přicházím o výdělek. I já chci spravedlnost, ale moje děti také musejí něco jíst a musejí chodit do školy,“ podotýká Dellena, za kterou se klientky – jak dvě zákaznice v osiřelém salonu potvrzují – sjíždějí z celého širokého okolí.

Ministr spravedlnosti se ve Fergusonu setkal s rodiči zastřeleného mladíka

Číst článek

Podobně je na tom řada menších podniků tady na West Florrisant Avenue. Některé obchody jsou zavřené, většinou ty, které se staly terčem rabování. Jiné mají otevřeno, ale pro jistotu zatloukly výlohy.

Úřady kvůli napjaté situaci na celý týden zrušily vyučování. O Fergusonu se v souvislosti s protesty mluví v televizním vysílání téměř 24 hodin denně. To ale připadá řadě obyvatel nefér.

Místní chtějí ukázat lepší obraz Fergusonu

Ve 20tisícovém městě tak sílí kampaň za to, ukázat Ferguson v pozitivnějším světle. Carl Hart tu prožil 46 let, teď sedí u stolu v jedné z místních kaváren a s kolegyněmi sepisuje účty z prodeje triček „Hrdý Ferguson“.

„Výtěžek půjde na konto dobročinné organizace, která rozváží jídlo od dárců potřebným. V době protestů nemohla fungovat, protože se lidé báli potraviny dodávat,“ vysvětluje řidič a majitel dopravní firmy, který na sebe vzal roli dobrovolníka.

„Ferguson dostává kvůli protestům výhradně negativní pozornost, celý národ i svět vidí, že se tu rabuje, že je tu násilí. To ale není pravda,“ je přesvědčený Carl Hart, který viní stejnou měrou radikální část protestujících a média.

„Jsme malé přátelské město, všichni se tu známe, zdravíme se na ulici,“ tvrdí Carl Hart, který je příslušníkem místní bílé komunity a za hlavní problém považuje rostoucí kriminalitu mezi mladými Afroameričany.

Ti si ale stěžují na to, že se zaměňují příčiny s důsledky. Bezdůvodné policejní kontroly a tvrdý postup převážně bílých policistů podle kritiků nedůvěru jen umocňují.

Středeční demonstrace se obešla bez zásahu pořádkových sil | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme