S 'umělkou' mají někteří sparťané zkušenosti. Mareček hrál přímo ve Zwolle

K trávě mají v Nizozemsku zvláštní vztah. Roste jim v tamních podmínkách dobře, hojně ji pěstují, ale v některých městech se jí cíleně zbavují. Třeba ve Zwolle, kde před dvěma roky původní travnaté hřiště vybagrovali a na plochu fotbalového stadionu místo trávníku položili umělý povrch. Jeho záludnosti dnes musí překonat hráči pražské Sparty, pokud chtějí postoupit do skupinové fáze Evropské ligy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťanské přivykání umělému povrchu na IJssendelta stadionu

Sparťanské přivykání umělému povrchu na IJssendelta stadionu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

V areálu hned vedle stadionu soupeře Sparty sídlí fotbalová škola, kde tráví odpoledne desítky dětí. Mezi nimi i překvapivě vysoký počet děvčat. Všichni se baví fotbalem na umělé trávě.

„Počasí tu máme velmi nizozemské. Spousta deště, sem tam trochu sluníčka a v zimě sníh. Takže si myslím, že mít tu hřiště s umělými trávníky je rozumné. Jednak se mnohem jednodušeji udržují, taky jsou rovnější a hlavně na nich můžete hrát za jakéhokoli počasí,“ myslí si Michael, který sem právě přivedl na první fotbalový trénink v životě svou dceru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sparťanskému tréninku ve Zwolle přihlížel Jan Kaliba

Michael je sice místní, ale o tom, že se na stadionu, který máme na dohled, chystá pro zdejší klub historické utkání, nemá ani potuchy.

Zajímá ho, jestli si zdejší umělý trávník a skotačení na něm zamiluje jeho dcera, a ne to, jak na stejný povrch připravil své hráče trenér Vítězslav Lavička. Ten coby aktivní fotbalista končil právě v době, kdy umělé trávníky přicházely do módy.

„Je neobvyklé hrát v hlavní sezoně soutěžní zápas na umělém povrchu. Jako hráč jsem moc umělek nezažil, až v jejím závěru. Když jsem vedl Slovan Liberec, tak jsme v play-off o postup do Ligy mistrů hráli proti Spartaku Moskva na stadionu v Lužnikách také na umělém povrchu,“ vzpomíná Lavička.

Kováč hrál na 'umělce' v Rusku, Dočkal zase v Norsku

Zkušenosti se soutěžními zápasy na umělém trávníku během kariéry sbírali i někteří jeho svěřenci, jako třeba Radek Kováč právě v Moskvě během angažmá ve Spartaku nebo Bořek Dočkal v Norsku.

Jan Lukáš Mareček si při svém působení v Nizozemsku jednou vyzkoušel vrtochy umělého povrchu přímo ve Zwolle, kde mají novější typ umělé trávy než na jakém Sparta v týdnu trénovala ve svém centru na Strahově.

„Hrají tady domácí zápasy, jsou na to zvyklí víc než soupeři, kteří sem přijedou. Nehledám v tom ale žádnou výmluvu, je to o tom, jak se s tím vypořádáme. Rozdílů mezi touhle a naší umělkou moc není, jen tráva je delší. Navíc, když se pokropí, tak míč na ní ještě víc odskakuje,“ řekl Lukáš Mareček.

Fyzikální vlastnosti umělého trávníku ve Zwolle sparťané prozkoumají naostro při zápase, který začne ve 20 hodin. Celý zápas bude prostřednictvím streamu v přímé reportáži vysílat zpravodajský web zpravy.rozhlas.cz.

Na umělém trávníku se ve Zwolle učí hrát fotbal už ti nejmenši | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme