Vědci v Mexiku zkoumají, co se skrývá pod nejznámější mayskou pyramidou

Jedním z novodobých divů světa je mayské město Chichén Itzá v Mexiku. Komplexu dominuje Kukulkánova pyramida. Vědci teď chtějí zjistit, co se skrývá pod touto asi nejznámější mayskou pyramidou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po památkách je možné i šplhat

Po památkách je možné i šplhat | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pyramida hlavního mayského boha Kukulkána, jehož znakem byl opeřený had, je stále opředená tajemstvím. Vědci z Geofyzikálního ústavu Mexické národní autonomní univerzity teď chtějí zjistit, co se skrývá pod touto slavnou stavbou starých Mayů.

Budou hledat chodby, hroby nebo podzemní místnosti. Pomůže jim elektrická odporová tomografie (ERT).

„Zavádí pomocí elektrod elektrický proud do země a na různých místech potom měří rozdíly potenciálů, to znamená elektrickou odezvu země na ten zavedený proud," objasňuje podstatu metody ERT Josef Pek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Elektrická odporová tomografie tedy umožní průzkum vrstev pod pyramidou bez vykopávek, které by mohly starodávnou stavbu poškodit. „Výsledkem je v podstatě určení rozložení elektrické vodivosti v zemi, která se vyjadřuje barevnými mapami,“ vysvětluje Pek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Berková se zajímá o průzkum nového mayského archeologického objevu

„Nejprve musíme zjistit, jestli pod pyramidou existují nějaké prostory, nebo ne. Pro mexickou archeologii to bude mít velký význam,“ říká mexický geofyzik René Chávez.

Na obvodu čtvercové pyramidy vědci umístí celkem 96 elektrod, 24 na každé straně. Elektrody, na rozdíl od běžného postupu, nebudou v zemi, ale na povrchu. Odborníci tak budou moci prozkoumat podloží do hloubky asi 11 metrů. To je ale jen první fáze průzkumu.

„A co kdybychom ty senzory umístili výš? Kdybychom se kromě průzkumu podloží zaměřili i na samotnou pyramidu? To bude další důležitý krok,“ říká další člen mexického týmu, geofyzik Juan Estéban Hernandez.

Jeho kolega Andres Tejero věří, že jejich práce usnadní budoucí výzkum.

„Výsledky našich měření se zúročí při průzkumu dalších archeologických lokalit v Mexiku. Stejným způsobem můžeme zkoumat i další pyramidy,“ uzavírá Andres Tejero z Geofyzikálního ústavu Mexické národní autonomní univerzity.

Mayové říkali Quetzalcoatlovi Kukulcán - toto je Kukulcánova pyramida v Chichén Itzá | Foto: Lucie Christovová

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme