Frýdlant obsadilo 150 mladých jazzmanů, učí se improvizovat

Saxofony, flétny, trombóny nebo bicí. To je jen malý výčet hudebních nástrojů, které v rámci Letní jazzové dílny Karla Velebného rozeznívají Frýdlant na Liberecku. Na své nástroje se tam až do soboty učí improvizovat zhruba 150 mladých jazzmanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saxofon

Saxofon | Foto: Fotobanka stock.xchng

Všichni studenti na Letní jazzovou dílnu jezdí opakovaně a svůj nástroj už ovládají. Jejich úkolem je ale naučit se interpretaci jazzové hudby, naučit se improvizovat a specificky frázovat. Hlavním smyslem je potkat se, zahrát si spolu a užít si radosti z hudby.

V praxi to vypadá tak, že dopoledne se jazzmani učí v nástrojových třídách, kde lektoři ukazují, co se dá na který nástroj zahrát. Mimo jiné se o studenty stará například klavírista Karel Růžička, flétnista a skladatel Jiří Stivín, americký bubeník Garry Rissmiller nebo Martin Zbrožek, kterého posluchači mohou znát z udílení filmových cen.

Studenti pak odpoledne hrají v kapele. Jde o to, naučit se smysl jazzu. Tedy hrát spolu a nebát se nějakým směrem vybočit.

Cvičí se po celém městě

Na základní umělecké škole mají základnu trombonisti, pianisti, basisti, flétnisti a houslisti. Na gymnáziu jsou kytaristi, saxofonisti a trumpetisti, v restauraci Beseda jsou bubeníci a v klubu na náměstí jsou ještě další saxofonisti a zpěváci.

Kromě toho, že se mladí jazzmani učí hrát, čeká je také tradiční koncert lektorů na zámeckém nádvoří. Ten si milovníci jazzu mohou vyslechnout ve středu.

Budou tu k vidění přední jazzmani v netradičních a jednorázových hráčských seskupeních. Ve čtvrtek a pátek pak v sále restaurace Beseda dostanou prostor žáci Letní jazzové dílny.

Letošní rok je výjimečný také tím, že Frýdlant k výročí 1000 let od svého vzniku dostal dárek připomínající Letní jazzové dílny, a to album Milénium města jazzu. Kapela Karel Růžička and Frýdlant All Stars na ně nahrála skladby, které hudebníci složili a které zazněly na lektorských koncertech v minulých letech.

Město hostí Letní jazzovou dílnu Karla Velebného už po jednatřicáté.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme