Stále více turistů objevuje Potštátsko, lákají je přírodní krásy i historické památky

Na zámku v Potštátu na Přerovsku mají nové muzeum. Nabízí pohled na život hraběcího rodu Walderode. Návštěvníci si také připomenou vysídlování Němců po válce nebo příchod sovětské armády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potštát - hodinová věž

Potštát - hodinová věž | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

Potštát objevují pěší turisté i cyklisté. Opravené barokní sochy na náměstí a další památky k návštěvě města přímo vybízejí, říká místní matrikářka a knihovnice Ladislava Maršálková.

„Na Potštátě ještě máme dva kostely. Hned vedle zámku se nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie. Pak máme hřbitovní kostel sv. Bartoloměje, ve kterém jsou krásné freskové malby. Je tam i jedna zajímavost, a to namalovaný čert,“ popisuje místní pamětihodnosti Maršálková a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Za přírodními krásami a historickými památkami se v Potštátu vydala Jana Zemková

„Na náměstí se nachází hodinová věž, což je pozůstatek pivovaru. Je tam i nový hodinový stroj, který je řízen dálkově. Sídlí tam každoročně poštolky, letos jich bylo dvanáct. Máme tam i morový sloup nebo kašnu.“

Po značené stezce se turisté dostanou také ke zřícenině hradu Puchart a místní přírodní raritě, skalnímu městu.

„Jsou to jednotlivé skály. Každá má nějakou legendu. U skály je její popis,“ vysvětluje místní matrikářka a knihovnice.

Další zastávkou může být dřevěný kostelík v místní části Lipná. Současná podoba chráněné památky sahá do poloviny 18. století.

„Je to velká rarita, je opravdu celý dřevěný. Široko daleko nic takového není. Návštěvníci si mohou domluvit prohlídku,“ dodává Maršálková.

Na potštátském zámku najdou turisté také novou expozici. Prohlédnout si mohou například původní pokoj poslední hraběnky, která zámek obývala, nebo část sbírky kamenů pocházejících z cest zámeckého pána.

Jana Zemková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme