Většina stánkařů u silnice z České Lípy na Mladou Boleslav nemá povolení

Křižovatka v Jestřebí vypadá v létě někdy jako tržiště. Stánkaři mezi Zahrádkami a Doksy na Českolipsku prodávají sklenice s borůvkami, medem nebo pytle brambor. K obchodování jim ale často chybí povolení a zákazníky neinformují o původu zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Borůvky

Borůvky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Povolení k prodeji podél silnic první třídy, které vydává Krajský úřad na základě souhlasu dopravního inspektorátu, má jen minimum prodejců. Podle Jana Galla z českolipského dopravního inspektorátu navíc představují riziko pro řidiče.

„Mohou upoutávat jejich pozornost, a pokud se jeden z projíždějících řidičů rozhodne k zastavení, tak to může být náhlé a může to představovat riziko pro vozidla za ním," vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podmínky prodeje u silnice se ptal Tomáš Mařas

Povolení proto musí mít všichni, co provozují činnost v takzvaném silničním ochranném pásmu. To znamená i ti, co nestojí hned u krajnice, ale třeba na trávníku za ní. Prodejci lesních plodů, medu, ovoce a zeleniny musí navíc dodržovat pravidla pro stánkový prodej potravin.

„Ovoce a zelenina prodávaná u stánků musí být zdravá, nesmí být plesnivá a nahnilá. Musí být označená druhem a zemí původu," popsala náležitosti ředitelka Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro Ústecký a Liberecký kraj Jana Balachová.

Právě tohle nařízení prodejci u silnic často porušují. Uvádějí pouze cenu zboží. Důležité proto je, aby si ho zákazníci před koupí dobře prohlédli.

„Měli by si všímat, kde ten stánek je, jestli na něj nesvítí celý den sluníčko. Každý by se měl podívat, co kupuje, jak vypadá ovoce a zelenina,“ upozornila Jana Balachová. „Při kontrolách jsme zjišťovali drobné nedostatky týkající se označování, případně nedostatky hygienického charakteru. Zboží bylo přímo na zemi," dodala.

Letos ještě nikdo v Ústeckém a Libereckém kraji pokutu, která může být podle nedostatků do 3 nebo 50 milionů, nedostal. U stánkového prodeje kontroloři tak vysoké částky ani nedávají. Loni pokutu kolem 10 tisíc korun muselo platit pět prodejců.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme