Hasiči odčerpávají vodu z rybníku Tajch v Liberci. Hrozilo protržení hráze

Na Veseckém rybníku, takzvaném Tajchu, v Liberci hrozilo ještě během dopoledne protržení hráze. Z rybníku začala už během noci prosakovat voda původní hrází. Hrozilo tak, že se celý val za rybníkem utrhne a povodeň zaplaví domy ve Vesci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velkokapacitní čerpadla berou vodu z řeky Moravy

Velkokapacitní čerpadla berou vodu z řeky Moravy | Foto: Pavel Sedláček

Jako první si podezřelé situace všiml porybný Martin Hrušovský .Ve Veseckém rybníku bylo méně vody než obvykle a odtokem netekla žádná voda. „Šel jsem se podívat pod hráz a tam tekla voda,“ upřesnil Hrušovský, který hned upozornil svaz rybářů a hasiče.

Ti spolu s vodohospodáři vyrazili na místo. Situaci už mají pod kontrolou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci u rybníka Tajch sleduje redaktorka Šárka Škapiková (14:10)

„Probíhá odčerpávání. Došlo ke zvýšení hladiny vody v rybníku a k prosakování vody z hráze. Proto tam bylo nasazeno velkoobjemové čerpadlo, které vodu odčerpává, aby se snížil tlak a zabránilo se protržení hráze,“ upřesnila dopoledne operační důstojnice libereckých hasičů.

Podle Jiřího Petra z Povodí Labe byla kvůli průsakům částečně ohrožena bezpečnost vodního díla. „Kdyby se to nechalo bez nějakých opatření, tak by se to mohlo protrhnout. Předpokládáme, že během dne se situace zkonsoliduje,“ dodal Petr.

Hasiči budou vodu odčerpávat možná až do rána. Hladina rybníka totiž musí klesnout zhruba o metr a půl. V ohrožení tak ale jsou stovky ryb, zejména kapři, bílé ryby a cejni. Odbor životního prostředí libereckého magistrátu ale rybářům přislíbil, že se pokusí upustit jen tolik vody, aby mohly ryby v rybníku zůstat a neudusily se.

Až se voda odčerpá, město a povodí zajistí techniku, aby se co nejrychleji mohlo začít s opravami původní prosakující hráze, kudy začala voda unikat. Práce by měly být zahájeny na začátku příštího týdne.


Zvětšit mapu

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme