Odbory i zaměstnavatelé žádají kompenzace i pro horníky na Mostecku. Obdobně jako v OKD

Kompenzaci nejen pro moravské, ale i pro české horníky chtějí odbory i zaměstnavatelé. Konkrétně pro ty horníky, kteří přijdou o práci na Mostecku v souvislosti s útlumem těžby lomu ČSA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Jezeří a uhelný důl v Dolním Jiřetíně

Zámek Jezeří a uhelný důl v Dolním Jiřetíně | Foto: Filip Jandourek

„Říkáme stejně tak jako zaměstnavatelé, že kompenzace by tady jednoznačně být měla,“ řekl po jednání ekonomických ministrů se zaměstnavateli a odboráři předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Vláda je ta, která rozhodla o tom, že tito zaměstnanci práci mít nebudou. Vláda rozhodla o limitech. A tudíž musí nést plnou zodpovědnost za takovéto rozhodnutí.“

Podle Středuly by měly být kompenzace nejlépe stejné jako ty, které dostanou horníci propuštění z těžební společnosti OKD. Vláda pro ně v květnu schválila příspěvky až 8000 korun měsíčně, a to na tři měsíce až pět let podle odpracované doby a věku.

Odboráři chtějí příspěvky i pro horníky ze severu Čech. Sobotka to nevyloučil

Číst článek

Kompenzace pro severočeské horníky už avizoval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, proti je ale ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vláda by měla o kompenzacích jednat příští středu.

Babiš podle svých slov nevidí důvod kompenzovat penězi daňových poplatníků soukromou firmu, která vydělává miliardy a platí nízké poplatky za uhlí, které patří státu.

„Domnívám se, že to byla vláda, které rozhodla o tom, že limity nebudou prolomeny. A v důsledku tohoto rozhodnutí budou lidé na Dole ČSA propouštěni. Nevidím rozdíl mezi nimi a lidmi z OKD. Jsem přesvědčena, že jim musíme dát stejné kompenzace,“ řekla Českému rozhlasu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme