Exposlanec Wolf, který se vyhýbá vězení, neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu

Odsouzený exposlanec Petr Wolf se svou stížností u Ústavního soudu neuspěl. Obrátil se na něj kvůli údajnému porušení práva na spravedlivý proces, stížnost však soud označil za neopodstatněnou. Rozhodnutí je konečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nebylo shledáno porušení práva na spravedlivý proces,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Proti rozhodnutí se podle ní nelze odvolat. „Poslední možností by mohlo být obrátit se na Evropský soud pro lidská práva,“ dodala.

Bývalý poslanec ČSSD byl odsouzený za to, že zneužil dotace ministerstva životního prostředí. Konkrétně se jednalo o dva projekty z let 2005 a 2007, na které na základě lživých či zkreslených informací dostal zhruba jedenáctimilionovou státní dotaci. Peníze však podle soudu využil na zaplacení dovolené, zahraniční cesty nebo je posílal neexistující firmě.

Wolf vinu popíral a tvrdil, že kauza má politické pozadí, se svými stížnostmi však u soudů neuspěl. Dostal trest šest let za mřížemi a k tomu pokutu pět milionů korun. Jeho manželka, která se podle soudu na podvodu spolupodílela, dostala podmínku.

Pokutu už Wolf s pomocí manželky splatil vloni v říjnu, do vězení však v lednu loňského roku nenastoupil a od té doby se skrývá.

Je na něj vydán i mezinárodní zatykač, podle policie se totiž může skrývat i mimo území Evropské unie.

David Černý, Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme