Rusko, Ukrajina a Červený kříž se dohodly na podmínkách průjezdu konvoje

Moskva, Kyjev a zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) se dnes dohodli na "technických podmínkách" vjezdu ruského humanitárního konvoje na Ukrajinu, informovala agentura ITAR-TASS. Ukrajinské úřady souhlasily, že zásilku zástupci Červeného kříze zkontrolují na území Rusku. Zatím ale vjezd automobilů do země nepovolily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský humanitární konvoj dorazil bezprostředně k ukrajinským hranicím. Posádky údajně u hranic budují stanový tábor

Ruský humanitární konvoj dorazil bezprostředně k ukrajinským hranicím. Posádky údajně u hranic budují stanový tábor | Zdroj: Reuters

„Během dneška se uskutečnily rozhovory mezi zástupci celní a pohraniční služby Ruska a Ukrajiny a představiteli MVČK, přičemž jsme dohodli technické podmínky přejezdu hranice. Zejména bylo dohodnuto, že pracovníci Červeného kříže budou doprovázet každé vozidlo kolony,“ informoval stálý zástupce Červeného kříže v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině Pascal Cuttat.

U ruské pohraniční vesnice Doněck, která leží asi osm kilometrů od hraničního přechodu, jednali dnes zástupci Červeného kříže s ukrajinskými celníky a pohraničníky a s ruským doprovodem humanitárního konvoje.

Rusko zatím údajně dodalo jenom všeobecný seznam nákladu. Ukrajna ho odmítá uznat jako humanitární zásilku a vpustit na své území.

Ukrajinské jednotky stále útočí na pozice proruských rebelů v doněcké i luhanské oblasti. Velení separatistů přiznalo, že dostalo čerstvé posily z Ruska.

Nový velitel doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko prohlásil, že jeho jednotky nedávno posílilo 1200 mužů vycvičených na území Ruska. Zároveň řekl, že proruští rebelové nasadili do bojů i 30 tanků a 120 obrněnců.

Kvůli krizi na Ukrajině opustilo domov 110 tisíc obyvatel, Luhansk je obklíčen

Číst článek

Ukrajinská armáda přesto tvrdí, že rebelům utíkají bojovníci, kteří se převlékají na civilisty a v ukradených autech se snaží projet přes ukrajinská kontrolní stanoviště.

Ukrajina dnes také přišla s novou verzí malajsijského Boeingu MH17. Útočit na něj prý mohli bývalí ukrajinští vojáci, kteří po anexi Krymu přeběhli na ruskou stranu.

Země dnes také varovala západní novináře působící v ruském pohraničí před nebezpečím, které jim údajně hrozí ze strany ruské policie. Žurnalisté by se prý mohli snadno ocitnout v cele s obviněním ze špionážní činnosti, pokud budou fotografovat ruskou bojovou techniku a příslušníky ruských jednotek.

Rusko obvinilo Maďary z porušení dohod, šlo o omyl

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Maďarsko, že dodává Ukrajině tanky typu T-72. Rusové se odvolávají na maďarský internetový portál Hídfő, kde se objevily fotky tanků na vlakových vagonech.

Budapešť tvrzení odmítá s tím, že vojenskou techniku na maďarské straně pouze přesouvá mezi základnami, z nichž jedna je ve městě Nyíregyháza na severovýchodě země nedaleko ukrajinských hranic.

Vláda proto označila zprávu za falešnou. Moskva tvrdí, že případná dodávka tanků na Ukrajinu by byla porušením mezinárodních závazků.

Povstalci na Ukrajině údajně dostali nové posily z Ruska, do bojů nasadili tanky

Číst článek

Gregor Martin Papucsek, Vojtěch Berger, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme