Během střelby v Almaty zahynulo 6 lidí, policisté hledají výbušniny

Šest mrtvých a 14 zraněných si vyžádala přestřelka, která dnes vypukla v centru největšího kazašského města Almaty. Tři z mrtvých jsou podle agentury Interfax policisté, mezi zabitými je podle Reuters i jeden z útočníků. Anonymní policejní zdroj kazašským novinářům řekl, že incident vyvolali islámští radikálové. Jeden byl údajně zadržen, další je na útěku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelba v Almaty

Střelba v Almaty | Zdroj: Reuters

Neznámí útočníci podle policie ostřelovali budovu místní správy ministerstva vnitra v Almaty a sídlo tajné policie KNB. Interfax informoval, že útočníci se pohybují po městě a bez rozmyslu střílejí.

Při incidentu byl zabit jeden civilista, jemuž jeden z útočníků ukradl osobní automobil. Muž byl postřelen a po převozu do nemocnice svým zraněním podlehl.

V Almaty, dřívějším hlavním městě země známém jako Alma-Ata, žije asi 1,3 milionu lidí. I když někdejší metropole přesunem vládních úřadů do Astany ztratila politický význam, stále je považována za hlavní kulturní a hlavně finanční centrum země.

Ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele města, aby nevycházeli z domovů. Banky ve městě nefungují, kina byla uzavřena a v obchodech se neprodává. Policie v Almaty vyhlásila nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti.

Zvýšená bojová pohotovost

„Za útokem pravděpodobně stojí stoupenci netradičních náboženských směrů,“ uvedl Interfax. Zadrženým útočníkem je sedmadvacetiletý, dříve souzený muž žijící v okolí jihokazašského města Kyzylorda, uvedla agentura Kazinform. Muž je podezřelý z vraždy ženy spáchané minulý týden, oznámila policie bez dalších podrobností.

Na místním nádraží údajně policisté pátrají po výbušninách, celý objekt byl vyklizen a obklíčen, uvedl kazašský server BNews. Střelba se údajně ozývá i z okolí almatských kasáren. Všechny útvary kazašské armády byly uvedeny do stavu zvýšené bojové pohotovosti.

O uzavření státních hranic se údajně neuvažuje. Kyrgystán, který s Kazachstánem na jihu sousedí a je od Almaty vzdálen jen asi 30 kilometrů, nicméně hranice z bezpečnostních důvodů sám uzavřel.

Kazachstán, surovinově bohatý stepní stát ve střední Asii, byl dosud ušetřen projevů náboženského extremismu, ale v poslední době se podle místního tisku i zde islamisté aktivizují.

Počátkem letošního června ve městě Aktobe zaútočila skupina radikálů na dva obchody se zbraněmi a vojenská kasárna. Při zásahu těžkooděnců bylo 18 extremistů zabito a devět zadrženo. Od té doby po celé zemi platí zvýšená protiteroristická pohotovost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme