Zemědělská půda a parcely zdražují. Pozemků ubývá, zhoršuje se i jejich kvalita

Jednou z nejlepších investic v posledních letech byl nákup pozemků. I když trh nemovitostí se jen opatrně zvedá ze dna, ceny zemědělské půdy a parcel rostou. Zdražení souvisí s kvalitou pozemků a jejich ubýváním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor

Traktor | Foto: Fotobanka stock.xchng

U pozemků určených pro výstavbu se cena liší podle místa a stavu nabídky a poptávky. Loni i letos rostly ceny mnohem rychleji než ceny domů.

Rychlé zdražování je znatelné také u zemědělské půdy. Podle údajů ministerstva zemědělství loni přesáhla cena 11 korun za metr čtvereční.

V České republice je až 75 procent obhospodařované půdy pronajaté, a to z historických důvodů. Při kolektivizaci se pozemky často proti vůli majitelů začleňovaly do zemědělských družstev. Majitelé, kterým se pozemky vraceli v restitucích, už často měli jinou profesi a na vesnici třeba ani nebydleli. Proto své pozemky pronajímají.

Nájem loni zdražil o 10 procent na 1700 korun za hektar. Tam, kde je starší nájemní smlouva, nájem tak rychle nerostl.

Více než jednu třetinu pronajímané půdy vlastní členové družstev nebo spolumajitelé zemědělských podniků. Ti je následně pronajímají firmám, které na půdě hospodaří.

Traktory na poli | Foto: Jan Rosenauer

Růst cen zřejmě souvisí i s ubýváním volných pozemků a zemědělské půdy. Od roku 1966 ubylo v důsledku zástavby nebo zalesňování zemědělské půdy 290 tisíc hektarů na současných zhruba 3,5 milionu hektarů.

Roční ztráta zemědělské produkce ve finančním vyjádření od roku 1995 do loňska dosáhla bezmála čtyř miliard korun.

Ministerstvo zemědělství uvádí, že půdu ničí také používání nevhodných technologií a volba nevhodných osevních postupů.

Zhruba čtvrtina půd je v současné době postižená nadlimitním utužením - je příliš udusaná a tvrdá - takže se nedá využít k pěstování. Roční ztráty kvůli tomu představují 334 milionů korun.

Růst cen pozemků i zemědělské půdy se dá očekávat i do budoucna.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme