Žádná medaile, ale 9 českých rekordů. Čeští plavci na ME v Berlíně nezklamali

Čeští plavci se vrací z dnes zakončeného mistrovství Evropy sice bez medaile, neznamená to ale, že by se v Berlíně představili ve špatném světle. Důkazem je hned 9 nových českých rekordů a také 8 finálových účastí. Při té poslední doplavala Petra Chocová na prsařské padesátce 6.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsařký styl Petra Chocová zatím měnit nemusí

Prsařký styl Petra Chocová zatím měnit nemusí | Foto: ČSPS - Martin Sidorjak

„Mrzí mě, že to necinklo, ale budeme se s tím muset smířit. Abychom přivezli medaili, vyžaduje to více štěstí a méně povídání si o medailích předem,“ přibližuje své první dojmy z ukončeného mistrovství Evropy reprezentační trenér bazénových plavců Vlastimír Perna.

Letošní šampionát dal českému plavání minimálně dvě dobré zprávy do budoucna. Jednou z nich je potvrzený návrat Barbory Závadové mezi naprostou evropskou elitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavecké ME v Berlíně hodnotil s českou výpravou reportér ČRo Michal Jurman

„Od MS v Šanghaji se trápila a nemohla se dostat zpátky. Teď je to tady a doufám, že jí to vydrží minimálně 2 roky,“ říká na adresu výsledkově nejúspěšnější české plavkyně na letošním šampionátu trenér.

Závadová překonala hned čtyřikrát český rekord a nejlepšího umístění dosáhla 4. místem na polohové čtyřstovce. „Ale pořád mám vyšší cíle, chci být ještě rychlejší,“ usmívá se samotná Barbora Závadová.

Možná ještě větším překvapením než její výkony pak byla plavecká smršť, kterou v bazénu rozpoutal teprve devatenáctiletý Jan Micka. Ten značnou část přípravy nemohl kvůli zdravotním problémům trénovat, to mu ale paradoxně pomohlo.

„S o to větší chutí jsem se do toho vrhnul. Tím, že je člověk cílevědomý a má chuť plavat, to takhle dopadlo. Tak na 75 procent je to dobré,“ hodnotí ME mladý plavec.

Simona Baumrtová získala na MČR ze tří startů zatím tři zlaté medaile | Foto: Michal Jurman

Něco podobného by si mohla říct asi i aktuálně nejlepší česká plavkyně Simona Baumrtová. I když dvě pátá místa jsou asi drobným zklamáním i pro ni samotnou.

„Věřil jsem a čekal, že by to u Simony mohlo cinknout. Bohužel je sport takový. Kdyby medaile padaly samy, bylo by to hrozně nudné,“ ví Vlastimír Perna.

Nudné ale vystoupení českých plavců na ME nebylo. Ti bazénoví potvrdili, že zejména zásluhou Baumrtové, Závadové, Chocové a nově i Micky, patří stoprocentně mezi evropskou elitu. Na začátku prosince je čeká porovnání se světovou konkurencí v katarském Dauhá.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme