V lese u Hrabyně vyrostl unikátní most. Okolní obce na něj čekají už řadu let

Je vysoký téměř 60 metrů a váží přes 3 tisíce tun. Tak vypadá unikátní most mezi Ostravou a Opavou, který dnes stavbaři z obou stran propojili. Stojí uprostřed lesa a už za rok na podzim se po něm projedou první řidiči. Výjimečný je nejen most, ale také celá nová silnice, která po dokončení odvede desítky tisíc aut z okolních vesnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usazování mostní konstrukce na 107. kilometru D1 u Jihlavy

Usazování mostní konstrukce na 107. kilometru D1 u Jihlavy | Foto: Hana Mikulincová

Obří most a také odvážný sen všech projektantů vyrostl přímo z lesa u obce Hrabyně. Je široko daleko jediný svého druhu.

„Přestože jeho půdorysná poloha je zakřivena, tak je vysouván – od Opavy zakřivená část a od Ostravy rovná část. Jeho hmotnost je 3293 tun oceli,“ prozrazuje za stavbaře Gavriela Šoukalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátním mostu natáčel reportér Martin Knitl

Historie stavby nové přeložky silnice číslo 11 by vydala na knihu. Už se dá jen těžko spočítat, kolikrát se rušila a zase obnovovala, kolik ministrů dopravy se přijelo podívat a kolikrát se přepisovaly rozpočty.

Starosta sousední Velké Polomi Ludmila Bubeníková ze Starostů a nezávislých spoléhá na to, že už se na některých místech tato rychlostní silnice asfaltuje.

„První termín dokončení byl někdy v roce 2003, takže když se toho dočkáme v roce 2015, tak to bude bomba,“ říká se smíchem starostka.

Až do Ostravy se řidiči ještě nedostanou

Nadšení ale trochu brzdí Romana Šimáčková z Ředitelství silnic a dálnic. Až do Ostravy se po takzvané prodloužené Rudné v příštím roce auta ještě nedostanou.

„To jsme také chtěli zprovozňovat, bylo to v plánu zároveň s touto stavbou. Ale určitě se nám to nepovede zprovoznit zároveň,“ potvrzuje.

A stejně tak nepanuje zrovna idyla na opačné straně od mostu - přímo v Opavě, kde boj o obchvat na stejné silnici už připomíná evergreen.

„V letošním roce se už s realizací opavského obchvatu bohužel nezačne, protože se nestihlo výběrové řízení ze strany státu. V této chvíli se připravuje rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury a hlídáme položky, to znamená včetně obchvatu Opavy, Krnova,“ říká náměstkyně opavského primátora Pavla Brady ze Strany zelených.

Přeložka 1/11 vyvolává různé emoce, ale nedočkavost jasně vede. Hlavně tam, kde cesta zklidní dopravu. Zatím je tato klíčová spojnice Ostravy a Opavy pořád ještě stavbou v lese na dohled od krmelců a houbařů. Už za rok na podzim si kouzlo hrabyňských kopců vychutnají i řidiči.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme