Bývalý eurokomisař Dalli se soudí kvůli vynucenému odchodu z EK. Barrosa nařkl ze šikany

Bývalý eurokomisař pro zdraví John Dalli se soudí kvůli svému vynucenému odchodu z Evropské komise. Před Soudním dvorem Evropské unie v Lucemburku včera obvinil šéfa Evropské komise Josého Barrosa z šikany. Borroso údajně Dalliho donutil k rezignaci. Tu Dalli podal před dvěma roky poté, co ho začal vyšetřovat unijní protikorupční úřad OLAF kvůli podezření z braní úplatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

„On nikdy svou rezignaci nezpochybnil, až když jsme našli nového komisaře, tak začal vymýšlet konspirativní teorie,“ rozčiloval se José Barroso poté, co vyšel ze soudní síně, kde k případu svědčil.

Dalli čelil podezření, že si řekl o úplatek ve výši v přepočtu 1,5 miliardy korun od tabákové společnosti za to, že ovlivní v té době vznikající tabákovou směrnici. Po takovém obvinění byla podle Barrosa Dalliho rezignace na místě.

Bývalý eurokomisař z Malty Dalli však teď tvrdí, že vše na něj nastražily tabákové firmy, aby přijetí směrnice pozdržely, a komise ho k rezignaci přinutila. Chce, aby jeho odvolání bylo prohlášeno za neplatné.

Silvie Třeslínová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme