Islamisté v Iráku ovládají bývalý sklad chemických zbraní v Mathanná

Bagdád přiznal, že islamisté z organizace Islámský stát kontrolují bývalý sklad chemických zbraní. Irácký velvyslanec při OSN Muhamad Alí Alhakím napsal generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi, že do zařízení Mathanná vstoupily ozbrojené teroristické skupiny už 11. června. Zadržely tam členy ostrahy a zmocnily se jejich zbraní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irák, povstalci u Bagdádu

Irák, povstalci u Bagdádu | Zdroj: Reuters

Mathanná byla v osmdesátých a devadesátých letech známá jako místo intenzivního chemického programu Saddáma Husajna.

V současnosti jsou tam znehodnocené zbraně a zřejmě i zbytky jedovatých látek. Podle OSN i USA však od nich žádné nebezpečí nehrozí, nemohou být vojensky použity.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Iráku mluvil zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

„Abych byl upřímný, pokud tam nějaké chemické materiály zbyly, jsou větší hrozbou pro povstalce samotné než pro kohokoli jiného,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby.

Jak poznamenal komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák, v objektu bylo v minulosti třeba 2,5 tisíce raket naplněných smrtícím nervovým plynem sarinem nebo dva tisíce nábojů s jiným smrtícím plynem – yperitem.

I když jsou mezi islamisty odborníci na různé druhy boje, Slezák se domnívá, že využít zbytky chemikálií k obnovení výroby zbraní nedokáží.

„Přece jen si myslím, že takovou vysokou odbornost, která je zapotřebí k zvládnutí nové výroby chemických zbraní z látek, které už jistě do značné míry vyprchaly, takovou odbornost bych přece jen v řadách povstalců nepředpokládal,“ podotkl Slezák.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme