Soud odročil žalobu na vystěhování podvedených klientů H-Systemu na říjen

Soud se dnes dopoledne vrátil k žalobě na vystěhování podvedených klientů H-Systemu. Správce konkurzní podstaty chce 56 bytů prodat a zahrnout do konkurzu. Jde o bydlení lidí, kteří si ho za své peníze dostavěli a odchodu se brání. Soudkyně Městského soudu v Praze projednávala důkazy a vyslechla i svědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Karel Kudláček byl konkurzním správcem v letech 1998 až 2000. U soudu dnes popisoval, proč nechal skoro 60 bytů v Horoměřicích dostavět na náklady podvedených klientů. Ve stavbě podle něj bylo výhodnější pokračovat. Jinak by se konstrukce domů časem zřítily a nemovitosti by tak byly znehodnocené.

Kudláček tak před 15 lety rozhodl i na základě souhlasu věřitelů: “Věřitelský výbor potom o tomto návrhu hlasoval a prodej odsouhlasil.“

Soudkyně případ odročila kvůli dalšímu dokazování na konec října, kdy by chtěla vynést rozsudek.

„Když to spadlo do konkurzu, tak nám správce konkurzní podstaty, doktor Kudláček, dovolil to doinvestovat, protože viděl, že tady do toho prší a stavby se zachrání tím, když tam dáme další peníze,“ vysvětluje Milena Drdácká z Horoměřic u Prahy.

Firmě H-System dala před jejím krachem milion korun, další dva miliony pak spolklo dokončení stavby. Teď hrozí, že se z bytu bude muset odstěhovat. Chce to po soudu správce konkurzní podstaty Josef Monsport. Ten se k případu už nechce vyjadřovat.

Proti jeho plánu je ale víc než 200 lidí ze skoro 60 bytů v Horoměřicích a ve Velkých Přílepech u Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

S několika podvedenými klienty H-Systemu mluvila reportérka Veronika Hlaváčová

„Myslím, že tady na to nikdo není připravený, že by jen tak sbalil kufry a odešel. Tady jde taky o to, že ti lidé jsou opravdu v neustálém neklidu, kdy 14 let nevíte, jestli je to vaše, není to vaše, bude to moje, nebo nebude. Tohle bylo základní právo na to, že chci bydlet,“ rozčiluje se podnikatel Tomáš.

„Když jsem do toho vstupoval, bylo mi 27 let. Dneska je mi 41 a pořád to není u konce,“ dodává.

K soudu chodí vedle něj i Monika Němcová z bytu 3+1 v Horoměřicích.

„Já tam bydlím 12 let, narodilo se mi tam třetí dítě. Není možné, aby vás někdo okradl a řekl vám, že to, co jste tam vložili, jste tam vlastně nevložili,“ říká Monika.

Na druhé straně stojí třeba podvedený klient H-Systemu Miloslav Fajstavr. Do bydlení dal 850 tisíc korun a byt na rozdíl od jiných klientů nikdy nezískal. Souhlasí tak s konkurzním správcem Josefem Monsportem, který žádá vyklizení bytů a jejich prodej.

„56 lidí po krachu H-Systemu dá se říci nelegálně, protiprávně obsadili pozemky a domy, které byly rozestavěné. Ty si potom dostavěli a nyní tvrdí, že na nich stát chce znova peníze. Je to úplně absurdní, protože tím poškodili ostatní klienty,“ tvrdí Fajstavr.

Podvedených klientů je necelých 1200. Je mezi nimi i pražská zubařka Eva Kodešová, která chtěla bydlet v rodinném domku v Bohnicích, kde se ani nezačalo stavět. Zaplatila přes milion korun a za deset let od rozsudku v kauze H-System dostala zpět necelých sedm procent vložené částky.

„Nejvíc nám z těch peněz ubírá Smetkův dluh v bance. My jsme až v druhé řadě, zatímco banky jsou v první řadě. Takže banky dostávají víc a přednostněji a my až to, co zbude,“ vysvětluje Kodešová.

Desítky podvedených klientů H-Systemu, kteří chtějí hlavní líčení sledovat, přišly k Městskému soudu v Praze osobně.

Hlavní organizátor jednoho z největších podvodů novodobé české historie Petr Smetka si dál odpykává za vytunelování H-Systemu 12letý trest. Vedle něj soud stíhal také tři manažery - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu. Na ně se ale vztahovala loňská amnestie.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme