V Pásmu Gazy bude tři dny klid. Izrael se s Hamásem dohodl na dalším příměří

Izrael a Palestinci se dohodli na novém třídenním příměří. Mělo by začít platit ve 23 hodin našeho času. Klid zbraní má umožnit další jednání o ukončení konfliktu v Pásmu Gazy. Pokud příměří vydrží, izraelští vyjednavači se v pondělí vrátí do Káhiry k jednacímu stolu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na izraelské představitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené domy a zoufalí lidé. To je Pásmo Gazy

Zničené domy a zoufalí lidé. To je Pásmo Gazy | Zdroj: Reuters

Vláda už dříve pohrozila, že své vyjednavače do Egypta znovu nevyšle, dokud budou pokračovat palestinské raketové útoky. Těch bylo za dnešek nejméně deset. Izraelské letectvo na ně pak reagovalo víc jak dvaceti údery.

Podle palestinských vyjednavačů přistoupil Izrael na to, že nebude při budoucích jednáních klást žádné výchozí podmínky. Dosud trval na demilitarizaci Pásma Gazy a také na nepřístupnosti ukončení blokády.

Křehký klid zbraní mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás skončil naposled v pátek ráno. Trval také tři dny.

Izraelská armáda s Hamásem bojuje v Pásmu Gazy téměř měsíc. Dosud bylo kromě asi 1900 mrtvých Palestinců zraněno na 10 tisíc lidí. Izrael má skoro 70 obětí.

Jaromír Marek, Marie Machytková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme