‚Chobotnice‘ na Letné? Národní knihovna a ministerstvo podepsali memorandum s vdovou po Kaplickém

Ředitel Národní knihovny Martin Kocanda a ministr kultury Antonín Staněk v úterý podepsali s Eliškou Kaplicky Fuchsovou memorandum o převodu autorských práv k projektu budovy knihovny od Jana Kaplického. Vdova po architektovi poskytne knihovně, kterou vlastní stát, kromě práv k projektu také dokumentaci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikdy nepostavená budova Národní knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického

Nikdy nepostavená budova Národní knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického | Zdroj: Future Systems

Knihovna stavbu nové knihovny chce, zda to ale bude projekt právě od Kaplického, kterému se přezdívá blob nebo chobotnice, se zatím neví. Podle Kocandy by vláda nejprve musela revokovat usnesení o tom, že stavba nové budovy knihovny neproběhne.

Nová budova Národní knihovny? Na ministerstvu kultury vznikla pracovní skupina, posoudí nutnost stavby

Číst článek

Na ministerstvu kultury vzniká pracovní skupina, která se bude zabývat projektem blobu a potřebami Národní knihovny (NK). NK musí také spustit jednání s hlavním městem, jemuž patří pozemky na Špejcharu určené pro stavbu budovy.

Zachování místa je totiž první podmínkou Elišky Kaplicky pro převod. Druhou podmínkou je, že na stavbu bude dohlížet grémium architektů z původního týmu studia Future Systems – Andrea Morgante a Georg Rötzel.

„Pro mě se po deseti letech symbolicky uzavírá kruh, kdy předávám dílo Jana Kaplického, to nejdůležitější v jeho životě, které chtěl věnovat České republice,“ řekla k memorandu Kaplicky.

Knihovna by budovu v centru Prahy uvítala

Kaplického návrh budovy zvítězil v roce 2007. Novostavba měla vyřešit nedostatky s prostory, se kterými se NK potýkala a potýká. Soutěž nakonec skončila u soudu, jelikož se v jejím průběhu měnila pravidla. Navíc se proti stavbě postavili i někteří politici, kteří svým nesouhlasem ovlivnili veřejné mínění.

Vláda poté přijala usnesení, že NK novou budovu stavět nebude, načež knihovna začala své problémy řešit rekonstrukcí a dostavbou depozitářů v Hostivaři. Odsud se dvakrát denně knihy převáží do hlavního areálu v Klementinu, což je jednak nákladné a také nešetrné k převáženým knihám. NK by proto uvítala stavbu nové budovy přímo v centru města.

Vycházíme z toho, že NK novou budovu nezbytně potřebuje a že zde v minulosti proběhla architektonická soutěž. Memorandum neříká nic víc a nic méně než to, že Eliška Kaplicky je ochotná v případě, že se NK rozhodne jít cestou původního návrhu, poskytnout veškerou dokumentaci Národní knihovně,“ uvedl Staněk. Tato varianta je podle něj přínosná v tom, že by NK ušetřila další finanční náklady na novou soutěž.

Jak postavit budovu po smrti architekta?

Problém s případnou stavbu „chobotnice“ by představovala i skutečnost, že architekt Kaplický zemřel v roce 2009. Někteří architekti a experti totiž tvrdí, že postavit budovu bez přítomnosti architekta bude velmi složité. Dalším argumentem proti je, v době soutěže byla sice technologie knihovny průkopnická, v současnosti se však jedná o zastaralé zařízení.

Nikdy nepostavená budova Národní knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického | Zdroj: Future Systems

„Future Systems navrhla budovy, které stojí po celém světě a doposud jsou těmi nejmodernějšími vzhledem i funkčností. Žádná z nich se nemusela opravovat nebo rekonstruovat. Možná jen kriketový stadion vyměnil zastaralé podlahy, ale ve své podobě stále stojí a je nadčasový,“ řekla na argumenty Kaplicky.

Myslím, že knihovna byla před 12 lety naprostým šokem, takový typ architektury u nás nebyl. Mnoho lidí bylo zděšeno a reagovali velmi emotivně. Naše nadace je stále ve spojení s architekty, kteří byli ve vítězném týmu. Jsou ochotni okamžitě nastoupit a pracovat na tomto projektu," doplnila.

Budova Národní knihovny by v případě schválení nebyla prvním projektem, který se stavěl až po smrti tohoto architekta. Například muzeum Enza Ferrariho v italské Modeně bylo dokončeno v roce 2012.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme