Rakousko čeká od pondělí lockdown. Od února zavede povinné očkování proti koronaviru pro všechny

  • Rakousko od pondělí zavede po rekordních počtech nových nákaz koronavirem plošnou uzávěru.
  • Od 1. února pak bude platit povinnost očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele země.
  • Od pondělí nejméně na deset dní přejdou žáci, kteří budou moci, na domácí výuku. Zavřeno budou muset mít také restaurace, ruší se veškeré kulturní akce.
  • Opatření oznámil v pátek kancléř Alexander Schallenberg po jednání s hejtmany. Rakousko je první zemí EU, která omezuje volný pohyb osob a zavádí povinnou imunizaci všech obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Vídeň (Aktualizováno: 12:50 19. 11. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plošné testování ve Vídni

Rakousko zavede po rekordních počtech nových nákaz koronavirem od pondělí plošnou uzávěru (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Lockdown nejprve ve čtvrtek ohlásily dvě spolkové země - Horní Rakousy a Salcbursko, které jsou z celého Rakouska nyní nejzasaženějšími koronavirem a kde nemocnice zaplnili pacienti s covidem-19. Nakonec ale v pátek kancléř Alexander Schallenberg oznámil, že plošná uzávěra bude platit od pondělí pro celou zemi.

Lidé budou moci vycházet ven jen kvůli nákupu nezbytného zboží, při cestách do práce nebo kvůli cvičení.

Za čtvrtek přibylo v Česku přes 13 tisíc nakažených. Pozitivní je v průměru každý třetí test

Číst článek

Přerušit provoz budou muset rovněž hotely a veškerá volnočasová zařízení, včetně lyžařských rezortů. Řada z nich zatím sezónu nezahájila, některé však již spustily lanovky na ledovcích či ve výše položených oblastech. Ty však nyní budou muset také dočasně zavřít.

Opatření se bude týkat i naočkovaných proti covidu-19. Dosud v zemi platila omezení jen pro nenaočkované. Plošná uzávěra bude trvat nejméně deset dní, maximálně pak dvacet, upřesnil Schallenberg.

Vláda po deseti dnech zhodnotí účinek uzávěry a rozhodne, zda ji ještě prodlouží. Nejpozději 13. prosince však podle Schallenberga lockdown skončí pro naočkované obyvatele nebo ty, kteří se nedávno z covidu-19 zotavili. Pro nenaočkované budou omezení platit nadále.

Od pondělí také přejdou žáci na domácí výuku. Schallenberg nejprve oznámil uzavření škol, ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein však následně řekl, že zůstanou otevřené pro žáky, jejichž rodiče jim nebudou schopni zajistit hlídání. Všechny však vyzval, aby zůstali doma, pokud to bude možné.

Povinné očkování

Povinnost být naočkován začne pro Rakušany platit od 1. února, Schallenberg však poznamenal, že detaily opatření oznámí vláda v příštích týdnech. Zatím zmínil jen to, že za porušení bude občanům hrozit pokuta.

Slovenská vláda zpřísní opatření proti covidu. Neočkovaní například nenavštíví nákupní centra

Číst článek

Podle kancléře je potřeba v současné chvíli „čelit skutečnosti“. „Navzdory měsícům přesvědčování se nám nepodařilo přesvědčit dostatek lidí k vakcinaci,“ řekl konzervativní kancléř.

V celém zemi je plně naočkovaných 66 procent obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě.

„Trvale navýšit počty naočkovaných je jediným prostředkem, jak vyjít z tohoto začarovaného kruhu,“ poznamenal šéf rakouské vlády. „Nechceme pátou vlnu,“ dodal.

Schallenberg rovněž vyjádřil znepokojení nad tím, že narůstá počet lidí s těžkým covidem-19 na jednotkách intenzivní péče.

Rakousko, které má zhruba devět milionů obyvatel, ve čtvrtek ohlásilo přes 15 tisíc nových nákaz koronavirovou infekcí, což bylo nejvíce od začátku pandemie v zemi. Na vzestupu je také sedmidenní incidence, která nyní dosahuje 971 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme