Prezident Kazachstánu označil demonstranty za teroristy. Dovolil policii a vojákům střílet bez varování

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji ve středoasijské zemi. V televizním vystoupení také prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky nepokojů, které označil za zločince, vrahy, teroristy a bandity, údajně v zákulisí podněcované ze zahraničí. „Ti, kdo se nevzdají, budou zlikvidováni,“ uvedl.

Tento článek je více než rok starý.

Nur-Sultan (Kazachstán) (Aktualizováno: 18:17 7. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, prohlásil v pátek ráno prezident Kasym-Žomart Tokajev

Ve všech regionech Kazachstánu byl z velké části obnoven ústavní pořádek, prohlásil v pátek ráno prezident Kasym-Žomart Tokajev | Foto: Turar Kazangapov | Zdroj: Reuters

Podle reportéra ruské televize Mir 24 situace na náměstí Republiky v centru Almaty, které je ohniskem protestů, byla k večeru nestabilní a ozývala se střelba. Podle zpravodaje ruské tiskové agentury TASS je už nicméně situace klidnější, protože náměstí obsadili příslušníci armády s kulomety a obrněné transportéry. 

Tokajev v projevu děkoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za to, že „soudružsky vřele“ zareagoval na jeho prosbu o pomoc s nastolením pořádku v Kazachstánu. Putin již ve čtvrtek do spojenecké země poslal ruské výsadkáře.

Největší město Kazachstánu, bezmála dvoumilionové Almaty, podle Tokajeva „přepadlo 20 000 banditů“, kteří využili, že místní úřady zaspaly a propásly přípravy k útoku.

Do nepokojů jsou podle prezidenta zapojeni „teroristé ze zahraničí, podněcovaní v zákulisí postavami z ciziny“. Právě teroristé používají zbraně proti pokojným civilistům, tvrdil prezident.

Obětí přibývá

Televize Mir sídlí přímo na náměstí Republiky v Almaty. Televizní redakce a celá budova je vypálená, zpravodajská technika odcizená a co nebylo možné ukrást je zničeno, píše Mir 24. Útočníci podle televize cíleně poškodili techniku a vyplavili suterénní velín.

Kazachstánská státní televize v pátek ráno uvedla, že již bylo zabito 26 demonstrantů. Jednou z obětí násilných střetů je i řidič televizní stanice "Almaty", který ve čtvrtek převážel skupinu reportérů. Informovala o tom na twitteru zástupkyně OBSE pro svobodu médií Teresa Riberová. V celé zemi bylo zatčeno více než 3700 lidí, uvedla agentura DPA s odkazem na státní televizi.

Nepokoje v pátek zasáhly také město Šymkent na jihu země, podle televize Chabar-24 bylo ve městě na 60 raněných, včetně civilistů i policistů. Demonstranti údajně poškodili místní výstaviště a divadlo, situace už se ale uklidnila.

Klid panuje také v blízkosti kosmodromu Bajkonur a ve stejnojmenném městě. Jeho vedení od pátečního poledne do půlnoci 19. ledna zavedlo ve městě zvýšený, "modrý" stupeň teroristického nebezpečí, platí také zákaz vycházení a prodeje alkoholu. Kvůli pandemii covidu platí i zákaz shromažďování více než tří lidí, uvedla agentura Interfax.

Kazachstánem v posledních dnech otřásly nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce zatčených.

Tokajev v projevu ujišťoval, že počínání úřadů nesměřuje k potlačení práv a svobod. „Zákon a pořádek jsou základní zárukou prosperity naší země. Vůbec to neznamená útok na občanské svobody a lidská práva,“ prohlásil šéf státu podle TASS.

Kvůli obavám z bezpečnostní situace od pátku nejméně do neděle přerušily letecké spojení s Kazachstánem turecké aerolinie Turkish Airlines. Své vlastní zaměstnance aerolinky přepraví v sobotu repatriačním letem do Istanbulu, píše Reuters.

Lotyšský úřad pro civilní letectví v pátek doporučil leteckým přepravcům, aby se vyhnuly území Kazachstánu, píše tisková agentura RIA Novosti. Uzbekistan Airways oznámily zrušení letů do Kazachstánu naplánovaných na období od soboty do 13. ledna.

‚Obnovený ústavní pořádek‘

Tokajev už v pátek ráno po zasedání bezpečnostního štábu řekl, že bezpečnostní složky mají situaci pod kontrolou. „Ústavní pořádek byl z velké části obnoven ve všech regionech země. Místní orgány mají situaci pod kontrolou. Teroristé však používají zbraně a poškozují majetek občanů. Proto je třeba, aby protiteroristická operace pokračovala, dokud nebudou bojovníci zcela zlikvidováni,“ popsal.

Chaos v Kazachstánu je pro Moskvu varování i příležitost. Vedle Ruska má silné slovo i Čína

Číst článek

„V současné době bylo zadrženo přes 3000 lidí, 26 (osob) bylo zlikvidováno a 18 zraněno,“ citovala ráno agentura Interfax ministerstvo vnitra. Bezpečnostní složky mají podle resortu pod kontrolou všechny budovy městských a okresních úřadů a také policejních stanic.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že bezpečnostní síly zadržely při nepokojích přes 3000 lidí, 26 osob bylo „zlikvidováno“ a 18 lidí zraněno. Resort rovněž informuje o 18 zabitých a 748 zraněných příslušnících bezpečnostních sil.

V centru Almaty, největšího města, ale podle ruské státní agentury TASS pokračuje střelba, mrtví leží na ulicích. Podle vojenského velitele zásahu ve městě „teroristé kladou tvrdý odpor“.

Interfax už dříve informoval, že generální prokuratura zahájila trestní řízení v souvislosti s nepokoji a případným viníkům hrozí tresty od osmi let vězení až po doživotí se ztrátou občanství.

Kazachstán prožívá v posledních dnech nepokoje, které agentura Reuters označila za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími.

Vojáci ve čtvrtek střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v největším městě země Almaty, které se stalo centrem nepokojů. Zásah si podle agentur vyžádal mezi protestujícími zraněné a zřejmě i mrtvé, úřady ale přesnější údaje nesdělily a z pátečního prohlášení zatím nejsou jasné podrobnosti.

Úřady už v noci na čtvrtek informovaly o „likvidaci“ desítek útočníků na administrativní budovy, což některá zahraniční média interpretovala tak, že policie zabila desítky demonstrantů.

Vojáci z Tádžikistánu

Dolní a horní komora tádžického parlamentu na společném zasedání schválily vyslání tádžických vojáků do Kazachstánu v rámci kontingentu mírových sil vojenského paktu bývalých sovětských republik. Oznámila to v pátek agentura TASS.

‚Likvidace útočníků.‘ Kazachstánská policie rozehnala demonstranty střelbou, do země přijela ruská vojska

Číst článek

Spojenečtí vojáci z mírového kontingentu nebudou v Kazachstánu nasazeni do bojových operací a nebudou „zabíjet bojovníky“, ujistil v televizi první zástupce vedoucího kanceláře kazašského prezidenta Dauren Abajev.

Abajev podle agentury Interfax vyzval veřejnost, aby si nepletla mírovou operaci se zásahem sil rychlé reakce. Dodal, že bojové akce při „čištění“ měst mají na starosti jednotky speciálních sil.

Kazachstánské úřady označují účastníky nepokojů, kteří kladou odpor vládním silám, za „teroristy“, „ozbrojené bandity“ či „bojovníky“.

Tádžické ministerstvo obrany již ve čtvrtek uvedlo, že do Kazachstánu vyšle prapor o síle 200 mužů. Už ve čtvrtek dorazili první ruští a běloruští výsadkáři.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme