Ruské armádě se podle Ukrajinců tenčí zásoby. Tvrdí, že mají jídlo a munici jen na tři dny

Ruským vojskům v okupovaných oblastech Ukrajiny zbývají potraviny a munice jen na tři dny, oznámil podle agentury Unian v úterý ráno generální štáb ukrajinské armády. Podobně je tomu údajně u pohonných hmot, které musí doplňovat z cisternových vozů. Podle velení ukrajinské armády byla za uplynulých 24 hodin zaznamenána zvýšená aktivita ruského letectva.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev (Aktualizováno: 10:03 22. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská armáda při cvičení

Ruská invaze trvá už bezmála čtyři týdny | Zdroj: Reuters

Pokud jde o pohonné hmoty, Rusové podle generálního štábu nedokázali zorganizovat potrubní zásobování tak, aby vyhovovalo potřebám skupin vojsk.

‚Všechno, co jim sebereme, předáváme naší armádě.‘ Ukrajinci používají proti Rusům ukořistěné zbraně

Číst článek

Ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní zprávě rovněž informoval, že během uplynulého dne bylo zasaženo „více než devět“ vzdušných cílů nepřítele. Šlo o jeden letoun, šest bezpilotních letadel a dva vrtulníky. Počet sestřelených raket se upřesňuje. Za posledních 24 hodin přitom byla zaznamenána zvýšená aktivita nepřátelského letectva.

Podle listu Ukrajinska pravda v noci na úterý ruské síly z raketometů Grad ostřelovaly dvě obce v blízkosti města Kryvyj Rih.

Ukrajinští obránci dále podle těchto informací odrazili 13 nepřátelských útoků a zničili 14 tanků, osm bojových vozidel pěchoty, dva obojživelné obrněné transportéry MT-LB, tři dělostřelecké systémy a čtyři vojenská vozidla. Obránci Mariupolu navíc zničili hlídkový člun Raptor a systém elektronického boje Leer-3. Na straně nepřítele padlo dohromady asi 300 vojáků, uvádí ukrajinská armáda.

Putin je přitlačený ke zdi, míní Biden. Rusko podle něj uvažuje o použití chemických zbraní

Číst článek

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dále konstatoval, že Rusko pokračuje v agresivním propagandistickém tlaku na Bělorusko, aby se zapojilo do války proti Ukrajině.

Britské ministerstvo obrany v úterý ráno s odvoláním na zpravodajské informace uvedlo, že ukrajinské síly stále brání jihoukrajinský přístav Mariupol. Pro ruské síly jinde na Ukrajině to byl podle Londýna další den „omezeného postupu, většina jednotek ustrnula na místě“.

V Achtyrském okrese Sumské oblasti byly zaznamenány případy neposlušnosti ruských vojáků. Zhruba 300 jich podle generálního štábu odmítlo splnit rozkaz k vedení nepřátelských akcí a opustilo oblast operace na 70 kusech techniky.

V mezinárodně neuznané proruské republice v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny je údajně nucená mobilizace prováděna chaoticky. Většina mobilizovaných nemá žádnou specializaci, protože nikdy neabsolvovala vojenskou službu.

Svůj brífink v úterý dopoledne mělo také ruské ministerstvo obrany. Oznámilo, že ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily 14 ukrajinských bezpilotních letounů, včetně jednoho dronu Bayraktar turecké výroby. Ruská armáda údajně během uplynulého dne zasáhla 137 ukrajinských vojenských objektů.

Ruské vrtulníky v noci na úterý zničily devět ukrajinských tanků, sedm bojových vozidel pěchoty a obrněné transportéry, hlásí dále ruské ministerstvo obrany. Dohromady bylo od začátku konfliktu podle ruského ministerstva obrany zničeno 230 dronů a 181 protiletadlových raketových systémů. Tvrzení obou stran nelze za stávajících válečných podmínek ověřit.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme