Kryptoměnová burza FTX vyhlásila v USA bankrot, v unii musí zastavit činnost. Generální ředitel rezignuje

Kryptoměnová burza FTX, která je ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Firma to oznámila na twitteru. Její generální ředitel Sam Bankman-Fried na svůj post rezignuje. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato potvrdila zprávy médií, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno New York (Aktualizováno: 20:24 11. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FTX potřebovala pomoc, protože jí začala docházet likvidita, když její zákazníci začali překotně vybírat investované peníze

FTX potřebovala pomoc, protože jí začala docházet likvidita, když její zákazníci začali překotně vybírat investované peníze | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Oznámení o bankrotu přichází několik dní poté, co větší rival Binance odstoupil od plánu burzu FTX převzít a nechal ji, aby si na svou záchranu od investorů a konkurentů sama zajistila zhruba 9,4 miliardy dolarů (bezmála 222 miliard Kč).

Problém kryptoměn je soutěživost. Těžaři spalují víc energie, to zatěžuje spíš chudé země, říká antropolog

Číst článek

FTX potřebovala pomoc, protože jí začala docházet likvidita, když její zákazníci začali překotně vybírat investované peníze.

Společnost uvedla, že FTX, její přidružený fond pro obchodování s kryptoměnami Alameda Research a přibližně 130 dalších společností zahájily dobrovolné konkurzní řízení podle kapitoly 11 amerického insolvenčního zákona.

Novým generálním ředitelem skupiny se stal John J Ray III. Bankman-Fried, jehož majetek časopis Forbes před dvěma měsíci odhadl na 17 miliard dolarů, rezignoval. Pomůže ale s bankrotovým řízením.

Příčiny problémů FTX vznikly před několika měsíci. Šéf této kryptoměnové burzy totiž podle zdroje agentury Reuters převedl nejméně čtyři miliardy dolarů do společnosti Alameda, aby obchodní firmu podpořil po sérii ztrát. 

Bitcoin se podle údajů specializovaného webu CoinDesk kolem 16.30 Středoevropský čas prodával zhruba za 16 896 dolarů (asi 407 000 Kč). Za posledních 24 hodin tak odepisoval asi 4,6 procenta.

Loni v listopadu se bitcoin vyšplhal na rekord v blízkosti 69 000 dolarů. Kryptoměna FTT, což je nativní mince burzy FTX, vykazovala pokles asi o 18 procent na 2,84 dolaru. Tento týden FTT zahájila nad 22 dolary.

Další fáze pádu

Šéf Binance, Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao, v pátek v deníku Financial Times varoval před kaskádovou kryptoměnovou krizí. Plné dopady zhroucení konkurenční kryptoburzy se podle něj teprve projeví.

„Nyní vstupujeme do další fáze pádu, kde jsme svědky efektů druhého řádu a objevujeme, které entity byly vystaveny FTX a Alamedě,“ řekl spoluzakladatel kryptoúvěrové společnosti Nexo Antoni Trenchev.

Pokud nejste schopni vytvořit si finanční rezervu, na investování zapomeňte, tvrdí poradce

Číst článek

„Za rychlým růstem FTX stály velké investice do marketingu, burza například zaplatila 135 milionů dolarů, aby po sobě pojmenovala basketbalový stadion v Miami nebo podepsala dlouholetou smlouvu o spolupráci s Tomem Bradym, hvězdou amerického fotbalu. Za krátkou dobu se burza vyhoupla na třetí největší kryptoburzu z hlediska objemu obchodů a takticky přebírala zkrachovalého brokera Voyager Digital i další firmy v problémech. Před nynější krizí byla FTX oceněna na 32 miliard dolarů, a pokud by se za této valuace dostala na burzu, pohodlně by přeskočila polovinu firem v indexu S&P 500,“ napsala česká investiční platforma Portu.

„Investory do kryptoměn celá situace zasáhla, je však nutné konstatovat, že kryptotrh tento šok potřeboval, aby se očistil od nekalých hráčů, jakými FTX a Alameda byli. Pouze to může vést k dlouhodobé prosperitě a udržitelnému rozvoji blockchainové technologie, ze které budeme moci těžit všichni,“ dodala Portu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme