‚Sláva hrdinům.‘ Ukrajinci nakonec budou mít slogan, který vadí Rusku, na vnitřní straně dresů

Ukrajinská fotbalová federace uvedla, že po dohodě s UEFA se nakonec slogan „Sláva hrdinům“ na jejích dresech na mistrovství Evropy objeví. Evropská fotbalová unie ve čtvrtek nařídila Ukrajincům heslo z dresů odstranit po stížnosti Ruska, kterému se nelíbily ani další prvky včetně mapy zahrnující i poloostrov Krym. Ten Rusko považuje za své území.

Kyjev/Nyon Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský dres pro fotbalové EURO 2020

Ukrajinský dres pro fotbalové EURO 2020 | Foto: Facebook - Andri Pavlenko | Zdroj: Reuters

Jednání s fotbalovou unií byla podle prezidenta ukrajinské federace Andrije Pavelka nesmírně komplikovaná, ale i tak se podařilo oběma stranám dojít ke kompromisu. Z Pavelkova příspěvku na facebooku vyplývá, že slogan Sláva hrdinům bude na vnitřní straně dresu a bude součástí ozdobného prvku společně s mapou Ukrajiny, trojzubcem a heslem „Sláva Ukrajině“.

Pavelka také zdůraznil, že nápisy  Sláva hrdinům a  Sláva Ukrajině budou i na milionech již vyrobených dresů, které se budou prodávat po celém světě.

Itálie po naprosté dominanci porazila v úvodním utkání Eura Turecko 3:0

Číst článek

UEFA ve čtvrtek uvedla, že slogan  Sláva hrdinům je jasně politický a požadovala, aby ho Ukrajina odstranila. Naopak jí nevadilo provolání  Sláva Ukrajině, které podle ní samo o sobě politické vyznění nemá a pro využití na dresech ho schválila již v roce 2018. Vadilo jí však spojení obou hesel.

Formulace  Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům! se stala jedním z hlavních hesel demonstrací na kyjevském Majdanu v roce 2014 namířených proti tehdejšímu prezidentovi podporovanému Kremlem Viktoru Janukovyčovi.

Moskva si také tyto slogany spojuje s nacionalistickými skupinami, které během druhé světové války bojovaly proti Sovětskému svazu.

Také ruské výhrady týkající se vyobrazení mapy Ukrajiny, která zahrnuje i Krym, UEFA nevyslyšela. Rusko Krym připojilo v roce 2014, Západ ale tento krok považuje za porušení mezinárodního práva a zavedl kvůli němu proti Rusku sankce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme