Basketbalisté jsou v kvalifikaci stále bez výhry. ‚Šance jsou nyní v řádu jednotek procent,‘ přiznává Hruban

Před čtyřmi lety po výhře v Bulharsku měli čeští basketbalisté v kvalifikaci mistrovství světa na kontě tři vítězství ze tří utkání. Na turnaj do Číny se nakonec dostali mezi prvními a na něm vybojovali historické šesté místo. Tentokrát ale v Bulharsku neuspěli, po prohře 70:79 mají bilanci opačnou a vážně hrozí, že světový šampionát 2023 bude bez nich. Vzdaluje se i šance projít alespoň do další fáze kvalifkace.

Botevgrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Hruban se snaží dát koš v zápase proti Polsku

Vojtěch Hruban v utkání MS proti Polsku (archivní foto) | Foto: Václav Mudra/ ČBF | Zdroj: ČBF/Václav Mudra

„Nerad bych házel flintu do žita, ale šance jsou nyní v řádu jednotek procent. Ještě nic nevzdáváme, ale teď musíme vyhrát, a ještě o víc bodů,“ odhaduje české šance na postup do další fáze kvalifikace mistrovství světa kapitán basketbalistů Vojtěch Hruban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští basketbalisté si pořádně zkomplikovali boj o MS. Více v příspěvku Jakuba Kanty

Většina jeho spoluhráčů to ale vidí před nedělní odvetou v Pardubicích optimističtěji. Určitě je to možné, za podpory domácího publika se dokážeme vyhecovat. Devět bodů v basketbale není tolik, abychom to nemohli převrátit,“ myslí si Tomáš Kyzlink.

Pokud Bulhary svěřenci Ronena Ginzburga neporazí větším rozdílem než teď v Botevgradu prohráli, stále budou i před závěrečným červencovým oknem první části kvalifikace a před zápasy s Bosnou a v Litvě poslední v tabulce. Dál pak projdou tři nejlepší týmy, a protože si přenesou i svou zápasovou bilanci, není situace českých basketbalistů zrovna optimistická.

Národní tým bez několika tradičních opor v současnosti hodně zaostává za výkony z nedávné minulosti. Ještě je ale čas na zlepšení, které by mohlo přinést minimálně naději na lepší zítřky.

„Měli jsme spolu dva tréninky, tým je hodně nový. V útoku nám to strašně skřípalo. Vůbec jsme se nemohli opřít o střelbu z dálky, zatímco Bulhaři v důležitých momentech trefili pár trojek,“ řekl Hruban Radiožurnálu.

Čeští basketbalisté odehrají odvetu s Bulharskem už v neděli v Pardubicích.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme