Horolezci Holeček a Hák získali Zlatý cepín, ocenění dostali za prvovýstup na vrchol Gašerbrum I

Marek Holeček a Zdeněk Hák získali jako první Češi horolezeckého „Oscara“, prestižní ocenění Zlatý cepín. Cenu pro nejvýznamnější alpinistické výkony roku, jež se uděluje od roku 1992, dostanou za loňský unikátní prvovýstup na vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrum I.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z vrcholu má Mára Holeček fotku, kterou nazval „mrož a omrzlouch“

Marek Holeček (vlevo) a Zdeněk Hák | Foto: Marek Holeček | Zdroj: Český rozhlas Plus

Podle serveru lideahory.cz převezmou čeští horolezci ocenění v září na horském festivalu v polském městě Ladek-Zdrój. Hlavní cenu dostanou spolu s nimi ještě dvě skupiny.

Momentálně se pokouší Holeček spolu s Tomášem Petrečkem zdolat jinou pákistánskou horu Nanga Parbat jižní Rupálskou stěnou, což se dosud povedlo jen čtyřem mužům.

České horolezce čeká velká výzva, pokusí se zdolat Nanga Parbat netradiční cestou

Číst článek

Holeček vystoupal na Gašerbrum I na pátý pokus, loni na přelomu července a srpna se mu to spolu s Hákem povedlo jihozápadní stěnou. Dosud poslední český prvovýstup si 27 let před nimi připsal Josef Rakoncaj, jenž dobyl Šišu Pangmu.

Třiačtyřicetiletý Holeček se o zdolání 8068 metrů vysoké hory v pohoří Karákoram v západní části Himálaje poprvé pokusil v roce 2009 se Zdeňkem Hrubým, avšak kvůli kolegovým závažným zdravotním problémům se na "Krásnou horu" nakonec dostal snadnějším japonským kuloárem.

Jihozápadní stěnu oba nepokořili ani o čtyři roky později, navíc Hrubý se při sestupu zřítil a zahynul. Holeček se dokázal vrátit, ačkoli kromě kamaráda přišel i o veškeré lezecké náčiní.

Přesto se nevzdal, ale v roce 2015 je s Petrečkem vyhnalo deštivé počasí, v roce 2016 zase spolu s Ondřejem Mandulou zůstali osm dní uvězněni v bivaku v "zóně smrti" a zpět se vrátili s omrzlinami. Úspěšný byl nakonec až loňský pokus číslo pět.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme