Drop gól. Vzácná zbraň pomohla kolébce ragby k jedinému titulu mistrů světa

Sobota 22. listopadu 2003. Datum, které se navždy zapsalo do historie anglického sportu. Kolébka ragby se poprvé a zatím naposledy stala mistrem světa a přerušila nadvládu jižní polokoule. V prodloužení dramatického finále na stadionu v Sydney proti domácí Austrálii rozhodl drop gólem Jonny Wilkinson.

Sydney Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jonny Wilkinson se pokouší o kop přímo ze hry ve finále ragbyového šampionátu 2003 proti Austrálii

Jonny Wilkinson se pokouší o kop přímo ze hry ve finále ragbyového šampionátu 2003 proti Austrálii | Foto: Reuters Photographer | Zdroj: Reuters

Ten kop by dokázal z hlavy popsat každý Angličan, i sportem nepolíbený. Mlýnová spojka Matt Dawson proběhl s šiškou v ruce australskou obranou, založil ruck a následně přihrál dozadu na volného Wilkinsona. Anglický kopáč si překvapivě nadhodil míč na svou slabší pravou nohu a kopem po odrazu, tedy dropem, rozhodl 26 sekund před koncem celého finále.

„Pomyslel jsem si, že nemůžu minout. Musí to jít mezi tyče. Předchozí kopy z dropu jsem ve finále minul, ale pamatuji si tu jistotu, když jsem cítil, že tenhle určitě půjde skrz,“ popisoval Wilkinson po deseti letech ve vzpomínkách, které uveřejnil server The Independent. Trefil se a reprezentanti Albionu vyhráli 20:17.

Překvapení, které se koná jednou za šampionát. Ragbisté Uruguaye si vychutnávají historický triumf

Číst článek

„Byl jsem v ten moment úplně ztracený, vůbec jsem nevěděl, kde jsem. Pamatuji si napůl nějaké oslavy, ale vlastně jsme ani neslavili, ještě zbývalo pár vteřin do konce,“ vzpomínal Wilkinson.

Mistři světa

  • 2015: Nový Zéland
  • 2011: Nový Zéland
  • 2007: JAR
  • 2003: Anglie
  • 1999: Austrálie
  • 1995: JAR
  • 1991: Austrálie
  • 1987: Nový Zéland

Anglický hrdina zaznamenal ve finále 15 bodů, po jeho přihrávce navíc položil pětku Jason Robinson. Útoková spojka Newcastlu se přes noc stala miláčkem své země.

Se spoluhráči si slíbili, že se nikdy nepodívají na záznam jejich životního zápasu. „Chci si zachovat vzpomínky, svoje pocity, atmosféru přímo na stadionu,“ vysvětlil dnes čtyřicetiletý anglický rekordman v počtu dosažených bodů. Záznam utkání naopak velmi pravděpodobně zhlédla Wilkinsonova matka.

Philippa Wilkinsonová totiž pro samou nervozitu finále živě nesledovala a šla se uklidnit nákupem do supermarketu v Newcastlu. Když její syn prokopl necelou půlminutu před koncem háčko a lidé v nákupním centru začali slavit, propukla paní Wilkinsonová v radostný pláč. A nejen ona.

Mistrovský kop s českou stopou

Wilkinsonův úspěšný prokop se stal i kvůli spojení s prvním triumfem kolébky ragby na světové scéně ikonickým momentem sportovních dějin. Nebyl to ale první drop gól, který rozhodl finále mistrovství světa.

Tři bratři. All Blacks spoléhají při cestě za zlatým hattrickem na sourozeneckou souhru

Číst článek

V závěrečném utkání šampionátu v Jihoafrické republice v roce 1995 totiž rozhodl rovněž v prodloužení Joel Stransky. Jihoafričan s českými kořeny přidal rozhodující body na 15:12 sedm minut před koncem, tudíž jeho kop neznamenal okamžitou euforii zaplněného Ellis Parku. Novozélanďané měli ještě dost času na zvrat.

Obrat se ale nekonal a happy end notoricky známého příběhu, který dalece přesáhl hranice sportu, byl na světě. Historické vítězství podceňovaného týmu se stalo symbolem sjednocení země po pádu apartheidu. „Ten kop mi změnil život,“ říkal po letech Stransky.

Snímky, na nichž stojí na pódiu s pohárem Webba Ellise dva muži v jihoafrickém dresu s číslem šest, obletěly svět. V jednom zeleném trikotu byl navlečený kapitán výběru Springboks Francois Pienaar a v druhém prezident Nelson Mandela.

Hřebíček do rakve

Kop po odrazu přímo ze hry je v ragby nejméně oblíbený způsob skórování, o to je ale překvapivější. Týmy ho zkouší nejčastěji v závěru vyrovnaných utkání, v nichž je těžké překonat obranu soupeře. Dokonalý hřebíček do rakve.

Angličtí i italští ragbisté zůstávají po vysokých výhrách na mistrovství světa stoprocentní

Číst článek

Těžko si představit, že někdo překoná Wilkinsonův rekord 14 úspěšných drop gólů na mistrovství světa. Legendární Angličan měl výjimečnou kopací techniku. Na letošním šampionátu už se ale hvězdy dneška pomalu zastřelují – úspěšný pokus o drop jsme zatím viděli šestkrát.

Kdo ví, třeba je to příprava na klíčové okamžiky vypjatých vyřazovacích bojů. A možná někdo už teď plánuje znovu po 16 letech zopakovat v samotném finále Wilkinsonův mistrovský kousek.

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme