Ústečtí florbalisté si v sezoně ovlivněné karanténou vybojovali po 14 letech postup do superligy

Ústecký florbal se vrací po čtrnácti letech do nejvyšší mužské soutěže. Hráči, jejichž věkový průměr je kolem devatenácti let, vyhráli pod vedením trenéra Marka Vojty základní část a v play-off si před více jak 800 diváky vybojovali postup do superligy. Do utkání zasáhl i Martin Pražan, který dva dny předtím získal titul s pražským Chodovem.

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbalisté Ústí postoupili po 14 letech do Tipsport Superligy

Florbalisté Ústí postoupili po 14 letech do Tipsport Superligy | Foto: Jan Němeček/Florbal Ústí

Do rozhodujícího zápasu nastoupil ústecký odchovanec Martin Pražan, který hájí barvy pražského superligového Chodova, s nímž v pondělí obhájil titul. O dva dny později pomohl svému mateřskému klubu do nejvyšší soutěže. „Jsem rád, že jsem to klubu za jedenáct let, co jsem tam odehrál, mohl vrátit,“ uvedl obránce.

V nižší soutěži mohl Pražan hrát díky možnosti střídavých startů, což teď končí. Návrat do Ústí ale v nejbližší době zřejmě nechystá, ale jak říká, všechno je ve hvězdách. Sní však o tom, aby Ústí patřilo mezi nejlepší sportovní města. „Jestli se vrátím za deset let jako hráč, nebo za patnáct jako manažer, je teď jedno. Prvně v té době bude muset být zájem,“ doplňuje student sportovního managementu.

K postupu do superligy pomohl Ústí i Martin Pražan, obránce pražského Chodova

Hráči Ústí si stanovili postup do superligy jako cíl už před třemi lety. Tehdy byla ještě většina z nich v juniorském věku. „Snažili jsme se, aby všechny věci, které děláme, byly v souladu s tímto cílem. Měli jsme výborné podmínky od klubu, a proto jsme se mohli soustředit pouze na to, abychom se každý den zlepšovali,“ vysvětlil trenér Marek Vojta.

Neplánovaná pauza 

Tým v letošní sezoně postihly nepříjemné komplikace. V říjnu odstartovala neplánovaná měsíční pauza kvůli příušnicím, což následně vyústilo v maraton zápasů během listopadu a prosince. „V listopadu jsme hráli deset zápasů a vůbec jsme netrénovali. Museli jsme se vypořádat s vážnými osobními problémy některých hráčů. Zvládnutí těchto krizových momentů nás ale posílilo a pomohlo nám to v play-off, kde jsme byli v obou sériích zápas od vyřazení. Tenhle tým má velkou vnitřní sílu,“ říká Marek Vojta.

Základní část vyhrálo Ústí o pouhý bod a mělo tak možnost vybírat si soupeře jako první. Havířov byl v semifinále těžkým soupeřem. V sérii hrané na tři vítězství urval jednu výhru na palubovce Severočechů a následně si doma ve třetím duelu vybojoval mečbol. Přesto ústečtí florbalisté ve čtvrtém a v pátém zápase soupeře porazili a do finále si vybrali Brno.

 

 

Na rozuzlení finálové série si fanoušci museli počkat až do pátého zápasu. Po dvou domácích duelech, které oba skončily až po samostatných nájezdech, a přetahované na půdě Brna, se vše rozhodlo na severu Čech. Do utkání nastoupil i Martin Pražan, jenž do superligy pomohl Florbalu Ústí jedním gólem a asistencí. Po vítězství 8:5 tak mohly odstartovat oslavy návratu do superligy po dlouhých čtrnácti letech.

„Touha postoupit byla nesmírná a přáli nám to hodně i fanoušci, kteří nám dodávali potřebnou energii. Patří jim naše velká vděčnost a jsou jednoduše součástí našeho klubu,“ doplnil Marek Vojta. 

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme